Seznamte se s ragú

Vaření a recepty 1. 8. 2015

Husté silné omáčce připravené technikou pomalého dušení na mírném plameni se říká ragú (ale také guláš, stew, casserole cocido či kari). V každém případě však jde o výjimečný zážitek!

kureci ragu

Kuřecí ragú


Suroviny na 4 porce:
 • 1 malé kuře • 1 špetka šafránu • 200ml suchého bílého vína
• 2 lžíce oleje • 6 malých jarních cibulek (nebo šalotek) •
 4 stroužky česneku • 2 fenykly • 100 g slaniny • 2 bobkové listy • 200 ml sladké smetany • 40 g másla • 1 lžíce hladké mouky • sůl • pepř

  1. Z omytého a osušeného kuřete okrájejte přebytečný tuk a kůži (krk a okolí biskupu). Kuře naporcujte na 8 kusů a každý osolte a opepřete. Do vína vsypte šafrán, promíchejte a nechte květy louhovat.

  2. V kastrolu se silným dnem rozehřejte olej a kousky kuřete osmažte z obou stran do zhnědnutí (asi 15 minut).

  3. Maso přesuňte na talíř a do oleje nasypte omyté cibulky překrojené na půlky, plátky česneku a na plátky nakrájený fenykl. Smažte vše do zezlátnutí. Zeleninu vyjměte děrovanou lžící na talíř, do oleje vložte na nudličky pokrájenou slaninu, nechte vysmahnout tuk a do hrnce vraťte maso i zeleninu.

  4. Směs v hrnci zalijte šafránovým vínem a zprudka povařte, aby se vypařil alkohol. Do hrnce ke kuřeti přidejte bobkový list, osolte, opepřete a podlijte vodou (asi 300 ml) a duste pod pokličkou na mírném plameni 45 minut. Občas kuře zkontrolujte, případně je ještě trochu podlijte.

  5. K omáčce vlijte smetanu, zesilte plamen a přiveďte ji k varu.
 Z másla a mouky vytvořte kuličku a tu vložte do omáčky. Plamen opět zmírněte a dál vařte za občasného zamíchání asi 15 minut. Omáčka krásně zhoustne. Podávejte s rýží nebo vařenými bramborami.

Tip: Podobně můžete připravit také kuřecí prsa − smažení i dušení pak zkraťte celkem na 20 minut. Máte-li problém sehnat čerstvý fenykl, nahraďte ho řapíkatým celerem nebo pórkem. Abyste nepřišli o zvláštní chuť, kterou fenykl omáčce dodává, přidejte do ní pár fenyklových semínek. Ta už v obchodě mezi kořením seženete běžně.