Čokoládové opojení

Vaření a recepty 8. 8. 2015

Hříšná, báječná, dokonalá, lahodná, jemná... všechna tato superlativa patří čokoládě. Geniální ingredience, která zbavuje člověka chmurných myšlenek a zařizuje lepší náladu. Máme pro vás ty nejlepší čokokoládové recepty, které existují. Pojďte s námi do čokoládového ráje.

čokoladovy dort

Slavnostní čokoládový dort

Suroviny: • 125 g najemno namletých lískových oříšků • 80 g hladké mouky • 1 lžička prášku do pečiva • 20 g kakaa holandského typu • 280 g hořké čokolády • 200 g másla • 25 ml silné kávy • 5 vajec • 220 g třtinového cukru

Krém: • 200 g krémového sýra (např. sýr Lučina, Philadelphia, Buko) • 100 ml javorového sirupu • 2 kelímky smetany ke šlehání

Poleva: • 200 g hořké čokolády • 2 lžíce másla

  1. Troubu rozehřejte na 180 °C. V míse promíchejte ořechy, mouku, prášek do pečiva a kakao. Čokoládu s máslem rozpusťte ve vodní lázni (ohnivzdornou misku s oběma ingrediencemi položte na hrnec s vodou a zahřívejte). K tekuté směsi vmíchejte teplou kávu a postupně do ní také vešlehejte žloutky ze všech vajec.

  2. Všechny bílky dejte do čisté misky a elektrickým šlehačem je vyšlehejte na pevný sníh, do kterého poté, co se začne zpevňovat, postupně zašlehejte všechen cukr. Sníh lehce vmíchejte do čokoládové směsi a na závěr do ní ještě zapracujte i směs oříšků s moukou.

  3. Těsto nalijte do formy o průměru 22 cm a pečte asi 30 minut. Že je dort hotový, poznáte pomocí dřevěné špejle – zapíchněte ji doprostřed korpusu a vytáhněte. Je-li po vytažení čistá, je korpus hotový, ulpí-li na ní malý kousek těsta, korpus ještě chvíli dopékejte.

  4. Zatímco se peče dort, připravte si krém. Sýr našlehejte s javorovým sirupem. V jiné misce ušlehejte studenou smetanu dotuha. Šlehačku pak po částech vmíchejte do našlehaného sýra.

  5. Upečený korpus nechte 10 minut odpočinout ve formě, poté ho vyndejte a nechte vychladnout (nejlépe na mřížce). Vychladlý korpus v polovině příčně rozkrojte dlouhým tenkým nožem a jeho spodní část potřete krémem.

  6. Do misky nahrubo nastrouhejte čokoládu, přidejte máslo a vše pomalu za stálého promíchávání rozpusťte nad horkou vodou. Polevu nechte asi 10 minut zchladnout, občas ji promíchejte. Poté ji nalijte na dort a cukrářskou špachtlí nebo širším nožem ji rozetřete po povrchu i na stěnách dortu. Nakonec dort ozdobte čokoládovými hoblinami.