3 netradiční delikatesy z květáku

Vaření a recepty 1. 9. 2015

Postoj k němu bývá často velmi vyhraněný. Jedni ho milují, druzí zatracují. Vyzkoušejte naše recepty a přesvědčte
 i nevěřící členy domácnosti, že bělostný král záhonu 
za pozornost opravdu stojí.

Zapečený květák se sýrovou drobenkou

Kvetakove crumble

Suroviny na 4 porce: 
1 květák • 1 lžíce citronové šťávy • 1 lžíce oleje • 1 cibule • 3 stroužky česneku
• 500 ml rajčatového pyré
• 1 lžička cukru • 1 lžíce vinného octa • 1 konzerva bílých fazolí • hrst čerstvé nasekané bazalky • 1 lžíce másla • pepř • sůl

Drobenka: 120g polohrubé mouky • 75 g studeného másla • 50 g nastrouhaného sýra (goudy, eidamu nebo čedaru)

  1. Troubu rozehřejte na 200 °C. Květák rozdělte na malé růžičky, operte je ve studené vodě a přesuňte do kastrolu s vroucí vodou okyselenou citronovou šťávou. Vařte bez pokličky přibližně 3 minuty, osolte a vařte další minutu. Pak slijte vodu, květák prolijte studenou vodou a nechte okapat.

  2. Drobenka: Máslo nakrájejte na kousky, přidejte mouku, nastrouhaný sýr a prsty vytvořte drobenku. Solit ji nemusíte, protože sýr je většinou dost slaný.

  3. Cibuli nasekejte najemno. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. V pánvi zahřejte olej, přidejte do něj cibuli a nechte
ji zpěnit, pak přisypte česnek a všechno opečte do světle žluta. Přidejte rajčatové pyré, zamíchejte, opepřete, osolte a asi 8 minut vařte na mírném ohni.

  4. Na závěr omáčku ochuťte octem a cukrem a přimíchejte do ní fazole, květák a bazalku. Zapékací misku vymažte máslem, směs do ní nalijte, posypte ji drobenkou a zapékejte asi 20 minut.

Tip: Pokud se neobejdete bez masa, přidejte ke směsi 100 až 150 g dušené šunky nakrájené na nudličky.