Polévka z pečeného květáku s cizrnou
Suroviny na 4 porce: 1 květák • 1 lžíce citronové šťávy • 1 lžička čerstvého nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu • 5 lžic olivového oleje • 1 cibule • 2 stroužky česneku • 750 ml vývaru • 350 ml mléka • 300 g konzervované cizrny • 1 lžička vinného octa • sůl
Troubu rozehřejte na 220 °C. Květák rozdělte na růžičky, operte je a dejte vařit asi na 2 minuty (bez pokličky) do rendlíku s vroucí vodou okyselenou citronovou šťávou. Slijte vodu, květák prolijte studenou vodou a nechte okapat. Okapané růžičky květáku dejte do mísy, promíchejte je se solí, tymiánem a 4 lžícemi oleje. Směs přendejte do pekáčku a pečte 20 minut.
Cibuli a česnek oloupejte a najemno nakrájejte. V kastrolu zahřejte zbylou lžíci oleje, přisypte do něj nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji osmahněte na mírném ohni do světle žluté barvy. Přidejte plátky česneku a ještě chvilku smažte. Přilijte teplý vývar a mléko a rychle přiveďte k varu.
Vmíchejte upečený květák (trochu si ho nechte stranou na ozdobu) a rozmixujte jej ponorným mixérem dohladka. Pak přidejte cizrnu a přilijte ocet. Podle chuti dosolte a podávejte ozdobené růžičkami květáku.