3 netradiční delikatesy z květáku

Vaření a recepty 1. 9. 2015

Postoj k němu bývá často velmi vyhraněný. Jedni ho milují, druzí zatracují. Vyzkoušejte naše recepty a přesvědčte
 i nevěřící členy domácnosti, že bělostný král záhonu 
za pozornost opravdu stojí.

Polévka z pečeného květáku s cizrnou

kvetakova polevka

Suroviny na 4 porce:
 1 květák • 1 lžíce citronové šťávy • 1 lžička čerstvého nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu • 5 lžic olivového oleje • 1 cibule • 2 stroužky česneku • 750 ml vývaru
• 350 ml mléka • 300 g konzervované cizrny • 1 lžička vinného octa • sůl

  1. Troubu rozehřejte na 220 °C. Květák rozdělte na růžičky, operte je a dejte vařit asi na 2 minuty (bez pokličky) do rendlíku s vroucí vodou okyselenou citronovou šťávou. Slijte vodu, květák prolijte studenou vodou a nechte okapat. Okapané růžičky květáku dejte do mísy, promíchejte je se solí, tymiánem a 4 lžícemi oleje. Směs přendejte do pekáčku a pečte 20 minut.

  2. Cibuli a česnek oloupejte
a najemno nakrájejte. V kastrolu zahřejte zbylou lžíci oleje, přisypte do něj nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji osmahněte na mírném ohni do světle žluté barvy. Přidejte plátky česneku
 a ještě chvilku smažte. Přilijte teplý vývar a mléko a rychle přiveďte k varu.


  3. Vmíchejte upečený květák (trochu si ho nechte stranou
na ozdobu) a rozmixujte jej ponorným mixérem dohladka. Pak přidejte cizrnu a přilijte ocet. Podle chuti dosolte a podávejte ozdobené růžičkami květáku.