3 netradiční delikatesy z květáku

Vaření a recepty 1. 9. 2015

Postoj k němu bývá často velmi vyhraněný. Jedni ho milují, druzí zatracují. Vyzkoušejte naše recepty a přesvědčte
 i nevěřící členy domácnosti, že bělostný král záhonu 
za pozornost opravdu stojí.

Květákové pyré s lososem

kvetakove pyre

Suroviny na 4 porce:
 1 květák • šťáva z 1 citronu • 200ml horkého mléka nebo smetany na vaření
• 4 lžíce másla • 2 lžíce nakrájené pažitky • 4 porce lososa • 2 lžíce oleje
• 2 stroužky česneku
• čerstvě drcený pepř • sůl

  1. Květák rozdělte na růžičky, omyjte je, povařte 5 minut ve vroucí vodě okyselené 1 lžící citronové šťávy, osolte a vařte další 3 minuty. Slijte vodu, květák rozšťouchejte
a zalijte horkým mlékem či smetanou. Prošlehejte a na závěr přimíchejte 2 lžíce másla 
a část pažitky. Přikryjte pokličkou a nechte v teple. Lososa zakapejte zbylou citronovou šťávou, osolte a opepřete.

  2. Na pánvi rozpalte olej a porce lososa opečte na středním ohni po každé straně 3–4 minuty. Opečené kousky ryby přesuňte na nahřátý talíř a nechte v teple (nejjednodušší je postavit talíř s rybou na hrnec 
s mírně vroucí vodou).

  3. Česnek oloupejte a prolisujte. Z pánve slijte většinu oleje, přidejte 2 lžíce másla, a jakmile zpění, přihoďte do pánve prolisovaný česnek a opatrně, aby příliš nezměnil barvu a nezhořkl, jej osmažte. Na talíře naservírujte květákové pyré ozdobené pažitkou a porce lososa přelité česnekovým máslem.

Tip: Stejně můžete připravit
i ryby, které jsou finančně dostupnější, jako je např. treska či pangasius anebo třeba ta, kterou dostanete od přítele rybáře.