Květákové pyré s lososem
Suroviny na 4 porce: 1 květák • šťáva z 1 citronu • 200ml horkého mléka nebo smetany na vaření • 4 lžíce másla • 2 lžíce nakrájené pažitky • 4 porce lososa • 2 lžíce oleje • 2 stroužky česneku • čerstvě drcený pepř • sůl
Květák rozdělte na růžičky, omyjte je, povařte 5 minut ve vroucí vodě okyselené 1 lžící citronové šťávy, osolte a vařte další 3 minuty. Slijte vodu, květák rozšťouchejte a zalijte horkým mlékem či smetanou. Prošlehejte a na závěr přimíchejte 2 lžíce másla a část pažitky. Přikryjte pokličkou a nechte v teple. Lososa zakapejte zbylou citronovou šťávou, osolte a opepřete.
Na pánvi rozpalte olej a porce lososa opečte na středním ohni po každé straně 3–4 minuty. Opečené kousky ryby přesuňte na nahřátý talíř a nechte v teple (nejjednodušší je postavit talíř s rybou na hrnec s mírně vroucí vodou).
Česnek oloupejte a prolisujte. Z pánve slijte většinu oleje, přidejte 2 lžíce másla, a jakmile zpění, přihoďte do pánve prolisovaný česnek a opatrně, aby příliš nezměnil barvu a nezhořkl, jej osmažte. Na talíře naservírujte květákové pyré ozdobené pažitkou a porce lososa přelité česnekovým máslem.
Tip: Stejně můžete připravit i ryby, které jsou finančně dostupnější, jako je např. treska či pangasius anebo třeba ta, kterou dostanete od přítele rybáře.