Připravte si domácí croissanty podle Michala Nikodema

Vaření a recepty 12. ledna 2016

Přinášíme vám recepty z projektu „Bílé plus" od Michala Nikodema. Sváteční croissanty s netradičními mléčnými náplněmi (sladká i slaná verze) s horkou vánoční aztéckou čokoládou ohromí i ty nejnáročnější mlsné jazýčky!

Domácí Croissanty

Máslová část: 250 g másla

Kynuté těsto: 500 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, špetka soli, 20 g droždí, 5 žloutků, 250 g mléka

Postup:

  1. Mléko s cukrem, droždím a žloutky dobře rozmícháme. Přidáme mouku se solí a vypracujeme těsto. Dáme na 30 minut do lednice. Poté těsto upravíme do obdélníku 2x většího než je máslová kostka. Do středu položíme máslovou kostku a zabalíme ji kynutým těstem.

  2. Vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny. Necháme 20 minut v lednici odpočinout. Znovu vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny. Necháme 20 minut v lednici odpočinout. Opět vyválíme a nyní složíme na čtvrtiny. Poté necháme přes noc v lednici nakynout.

  3. Z těsta odkrojíme polovinu a tu vyválíme na plát silný 5 mm, aby byl cca 15 – 20 cm široký. Krájíme na trojúhelníky, plníme čokoládou nebo sýrem, pomažeme žloutkem a necháme minimálně hodinu nakynout. Poté pokapeme medem nebo javorovým sirupem a upečeme v troubě při 180 °C asi 10–12 minut.

croissant plech

SLADKÉ NÁPLNĚ:

Griliášovo-čokoládová: 100 g lučiny, 50 g griliáše (karamelizované oříšky – nahrubo namleté), 2 lžíce kandovaného pomeranče, 100 g čokolády (60%)

Višňová: 200 g višní (mražených), 2 lžičky škrobu, 1 lžička perníkového koření, 100 g tuhého tvarohu, cukr a rum dle chuti

Postup: Mražené višně smícháme se škrobem a v rendlíku pozvolna zahřejeme, až se rozpustí a tekutina se zahustí. Necháme vychladit. Přimícháme tvaroh, koření a dochutíme cukrem a rumem.

SLANÉ NÁPLNĚ:

Gorgonzola (nebo niva) se salámem Mortadela: na vyválené těsto položíme plátek mortadely a kousek gorgonzoly a zamotáme.

Plátky pravého ementálu, hruškový kompot, vlašské ořechy: na vyválené těsto položíme plátek ementálu, kousek hrušky, ořechy a zamotáme.

A nakonec pro vás máme bonus:

Pravá Peruánská (aztécká) vánoční horká čokoláda

150 ml mléka, 80 ml sladké smetany 30%, 20 g hořké kvalitní čokolády (min. obsah kakaa 70%), 2 hřebíčky, 2 tobolky kardamomu, půl hvězdičky badyánu, cukr dle chuti

Mléko se smetanou a s kořením vložíme do rendlíku, uvedeme k varu a pozvolna vaříme cca 5 minut. Poté stáhneme z plamene, odstraníme koření, nasypeme nalámanou hořkou čokoládu a za občasného míchání ji necháme rozpustit. Už nevaříme, čokoláda by se mohla spálit a „zhrudkovatět". Před podáváním ochutíme cukrem a nápoj vyšleháme ponorným mixérem.

Více zajímavých informací a inspirativních receptů naleznete na www.bileplus.eu.