Objevte kouzlo pomalého vaření

Vaření a recepty 14. 6. 2016

Rychlost je v dnešním, na výkon zaměřeném světě vnímána jako přednost, ne vždy to však platí. I pomalost má své přednosti – vyzkoušejte její kouzlo v kuchyni! Pojďte s námi k cíli pomalu, ale vytrvale a připravte pokrmy plné dokonale propojených chutí a vůní.

Pomalu pečená nedělní kachna

nedělní kachna

Kachnu si do pekáče připravte už v sobotu večer a nechte v chladu počkat do rána. V neděli si nastavte budík, zavřete kachnu na celé dopoledne do trouby a čekání na tu nejúžasnější pečínku si zkraťte třeba procházkou.

Doba přípravy: 30 minut + 5 a 1/2 hodiny pečení

Suroviny na 6 porcí: • 1 kachna o váze asi 2 kg • 2 cibule • 2 pomeranče • 6 stroužků česneku • pepř • sůl

  1. Troubu předehřejte na 150 °C. Kachnu dobře očistěte, odřízněte z ní přebytečný tuk a oberte všechna brka. Oloupané cibule a dobře omyté pomeranče rozčtvrťte. Stroužky česneku oloupejte. 2. Dutinu kachny opepřete, osolte a vložte do ní všechny kousky cibule i pomeranče a 2 stroužky česneku. Kůži kachny na několika místech propíchejte ostrým nožem, aby mohl při pečení vytékat ven podkožní tuk. Osolte ji a opepřete i zvenku.
  2. Kachnu položte do pekáče prsy dolů, přiklopte, vložte do trouby a pečte asi hodinu. Pak ji z pekáče vyndejte a vypečené sádlo slijte do kastrůlku.
  3. Snižte teplotu v troubě na 130 °C. Kachnu položte zpět do pekáče, nyní již na záda, přiklopte, vraťte do trouby a pečte další 3 a 1/2 hodiny. Poté zvyšte teplotu na 180 °C, kachnu odkryjte a dopečte ještě 40 minut dozlatova.
  4. Hotovou kachnu nechte na prkénku 15 minut odpočinout. Z pekáče opět slijte všechno sádlo do kastrůlku, vyndejte pomeranč, přilijte půl hrnku vody a 10 minut povařte na sporáku. Přitom do omáčky smyjte všechny přípečky ze stěn pekáče. Podávejte s houskovým knedlíkem a dušeným zelím.

Tip: Maso kachny je výrazné, proto se k němu sladký pomeranč hodí lépe než citron. Slité sádlo je výbornou pomazánkou na chleba nebo do šťouchaných brambor.