Upečte si vlastní chléb!

Vaření a recepty 16. 6. 2016

Přijměte pozvání na malou pekařskou exkurzi. Provoňte si kuchyni domácím chlebem a vyzkoušejte, jak chutnají různé druhy pečiva...

Tmavé bulky se semínky pečené v hrníčcích

chlebove bulky

Nakrmte kvasinky cukrem a moukou, poskytněte jim teplo i čas a nechte je v klidu „pracovat“. Odvděčí se vám měkkými a voňavými bochníčky bez „éček“ a chemických ochucovadel.

Doba přípravy: 20 minut + 105 minut kynutí + 45 minut pečení

Suroviny na 6 malých bulek: • 30 g droždí • 350 ml vlažné vody • 1 lžíce cukru • 500 g celozrnné mouky (pšeničné, žitné nebo směsi) • 1 lžička soli • 100 g směsi semínek (lněných, slunečnicových, dýňových, sezamových, konopných atd.) • 3 lžíce slunečnicového oleje

  1. Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě s cukrem a nechte na teplém místě stát asi 15 minut. Mouku smíchejte v míse se solí a postupně do ní přilévejte vodu s droždím a vypracovávejte těsto.
  2. Těsto v míse potřete olejem a nechte na teplém místě alespoň hodinu vykynout.
  3. Hrníčky vytřete máslem, olejem nebo vyložte pečicím papírem. K těstu přidejte semínka a ještě jednou ho zpracujte. Těsto rozdělte na 6 kousků. Z jednotlivých kousků vytvořte koule a vložte je do hrníčků. Nechte ještě dalších 30 minut kynout.
  4. Troubu rozehřejte na 220 °C. Vykynuté bulky vložte i s hrníčky do trouby a pečte je 15 minut. Poté snižte teplotu na 190 °C a pokračujte v pečení dalších 30 minut. Před podáváním nechte chlebové bulky úplně vychladnout.

Tip: Z těsta můžete samozřejmě vytvarovat i velký bochník. Ten pečte přibližně o 15 minut déle a na závěr jeho propečenost vyzkoušejte poklepáním.