Což takhle dát si špenát?

Vaření a recepty 28. 6. 2016

Zapomeňte na kašovitý protlak z mrazáku v socialistické samoobsluze. Ten dnešní je chutný mražený. A ještě lepší je čerstvý! S našimi recepty ho proměníte v delikatesy. Špenát pak vezme na milost i jeho zapřisáhlý odpůrce.

spenatova rolada
foto:

Špenátová roláda s uzeným lososem

Recept jako stvořený pro Pepka námořníka – špenát s rybím masem... A zarolování lahodí i oku!

Doba přípravy: 35 minut + 60 minut odležení

Suroviny na 10–12 porcí: • 400 g čerstvého špenátu • 4 vejce • 2 lžíce smetanového jogurtu • 4 lžíce hladké mouky • 1 lžička prášku do pečiva • sůl

Náplň: • 250 g polotučného tvarohu • 200 g pomazánkového másla • 1 lžíce medové hořčice • sůl • 100–200g plátků uzeného lososa

  1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Ze špenátu odkrojte kořínky, listy dobře operte v několika miskách s vodou a na závěr je ještě opláchněte pod tekoucí vodou. Přendejte je do cedníku a prolijte vroucí vodou. Budete tak muset učinit v několika dávkách. Spařený špenát ještě prolijte ledovou vodou, aby zůstal pěkně zelený. Listy dobře vyždímejte a nasekejte.
  2. Žloutky promíchejte s jogurtem, přimíchejte nasekaný špenát a poté mouku promíchanou s práškem do pečiva a solí. Ušlehejte pevný sníh z bílků a lehce ho vmíchejte do špenátové směsi. Plech vyložte pečicím papírem, špachtlí na něj rozetřete těsto a pečte v troubě asi 15 minut, dokud nezačne na povrchu zlátnout. Papír s upečeným plátem těsta stáhněte z plechu, na jeho povrch položte další arch pečicího papíru a obraťte. Z těsta sloupněte papír, na kterém se peklo, a nechte plát trochu vychladnout.
  3. Náplň: Tvaroh, pomazánkové máslo a hořčici promíchejte v misce, podle chuti osolte.
  4. Upečené těsto potřete náplní, rozložte na ni plátky lososa, pomocí pečicího papíru roládu zaviňte a dejte vychladit. Nakonec ji nakrájejte na plátky a podávejte.

Tip: Roládu můžete naplnit podle vlastní chuti. Do náplně přidejte oblíbené bylinky nebo kapary či sušená rajčata.