Špenátová roláda s uzeným lososem
Recept jako stvořený pro Pepka námořníka – špenát s rybím masem... A zarolování lahodí i oku!
Doba přípravy: 35 minut + 60 minut odležení
Suroviny na 10–12 porcí: • 400 g čerstvého špenátu • 4 vejce • 2 lžíce smetanového jogurtu • 4 lžíce hladké mouky • 1 lžička prášku do pečiva • sůl
Náplň: • 250 g polotučného tvarohu • 200 g pomazánkového másla • 1 lžíce medové hořčice • sůl • 100–200g plátků uzeného lososa
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Ze špenátu odkrojte kořínky, listy dobře operte v několika miskách s vodou a na závěr je ještě opláchněte pod tekoucí vodou. Přendejte je do cedníku a prolijte vroucí vodou. Budete tak muset učinit v několika dávkách. Spařený špenát ještě prolijte ledovou vodou, aby zůstal pěkně zelený. Listy dobře vyždímejte a nasekejte.
- Žloutky promíchejte s jogurtem, přimíchejte nasekaný špenát a poté mouku promíchanou s práškem do pečiva a solí. Ušlehejte pevný sníh z bílků a lehce ho vmíchejte do špenátové směsi. Plech vyložte pečicím papírem, špachtlí na něj rozetřete těsto a pečte v troubě asi 15 minut, dokud nezačne na povrchu zlátnout. Papír s upečeným plátem těsta stáhněte z plechu, na jeho povrch položte další arch pečicího papíru a obraťte. Z těsta sloupněte papír, na kterém se peklo, a nechte plát trochu vychladnout.
- Náplň: Tvaroh, pomazánkové máslo a hořčici promíchejte v misce, podle chuti osolte.
- Upečené těsto potřete náplní, rozložte na ni plátky lososa, pomocí pečicího papíru roládu zaviňte a dejte vychladit. Nakonec ji nakrájejte na plátky a podávejte.
Tip: Roládu můžete naplnit podle vlastní chuti. Do náplně přidejte oblíbené bylinky nebo kapary či sušená rajčata.