Hit léta: Tři recepty na koláče s letním ovocem

Vaření a recepty 23. 7. 2016

Modrá pusa od borůvek, červené prsty od malin a poškrábané ruce od angreštových trnů... Ať už jsou následky sběru letního ovoce bolavé či jen barevné, stejně si bez něj prázdniny neumíme představit. Zvlášť když se s ním v kuchyni dá doslova kouzlit!

malinovy kolac
foto:

Malinové řezy s jogurtem a čokoládou

Přidáním minerálky vypracujete vynikající těsto, které podtrhne chuť malin a zvýrazní jejich spojení s jogurtem a čokoládou.

Doba přípravy: 25 minut + 35 minut pečení

Suroviny na 12 porcí (plech 43cm): • 500g malin

Těsto: • 6 vajec • 180 g cukru krupice • 2 vanilkové cukry • 125 ml minerálky • 125 ml oleje • 200 g hladké mouky • 200 g čokolády na vaření • 200 g nadrcených vlašských ořechů • 1 prášek do pečiva

Krém: • 10 plátků želatiny • 750 ml zakysané smetany • 500 ml bílého jogurtu • 150 g moučkového cukru • 500 ml smetany ke šlehání

  1. Maliny vsypte do cedníku, omyjte je a nechte okapat.
  2. Těsto: V misce vyšlehejte šlehačem vejce s cukry a minerálkou do hladké pěny. Po lžičkách vmíchejte olej. V druhé misce smíchejte mouku, nastrouhanou čokoládu, ořechy a prášek do pečiva. Tuto směs vmíchejte do pěny.
  3. Troubu rozehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem, nalijte na něj těsto a pečte 35 minut. Upečený korpus nechte vychladnout.
  4. Krém: Želatinu připravte podle návodu na obalu (nechte ji změknout ve studené vodě). Zakysanou smetanu, jogurt a cukr ušlehejte šlehačem a poté ke směsi přidejte želatinu. Šlehačku vyšlehejte zvlášť v misce a pomalu ji do směsi přimíchejte tak, aby neztratila svou nadýchanost.
  5. Na vychladlé těsto naneste část krému, poklaďte ho částí malin, opět naneste krém a dozdobte malinami.
  6. Náplň nechte zatuhnout a moučník vychlaďte v lednici.

Tip: Do těsta přimíchejte 2 lžíce kakaa a místo malin použijte meruňky.