Řízky z nudliček
Maso nakrájené na tenké nudličky se rychle opeče a díky vaječné směsi zůstane šťavnaté a křehké. Chutnou přílohou může být i hedvábná bramborová kaše posypaná pažitkou.
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny na 4 porce: • 2 vejce • 2–3 lžíce hladké mouky • 500 g vepřové kýty • 2–3 lžíce oleje na smažení (řepkový nebo sójový) • 1 lžíce másla • 2 mrkve • 400g mraženého hrášku (nebo konzervovaného) • 200g mražené kukuřice (nebo konzervované) • 1/2 citronu • 1/2 svazku petrželky • sůl • pepř
- Vejce rozklepněte do misky a promíchejte s moukou na hustší těstíčko. Maso nakrájejte na tenké nudličky, osolte je, opepřete a smíchejte s těstíčkem.
- Na větší ploché pánvi rozpalte vrstvu oleje. Lžící nabírejte těstíčko s masem a na pánvi tvořte placičky. Zmírněte oheň a pečte asi 4 minuty po jedné straně, pak placičky opatrně obraťte a pečte další 3 minuty dozlatova.
- Přendejte je na talíř vyložený papírovými ubrousky, které odsají tuk, a uložte v teple.
- V rendlíku nechte zpěnit máslo, přisypte do něj mrkev nakrájenou na kostičky, pak trochu podlijte, přikryjte pokličkou a na mírném ohni duste asi 5 minut. Přidejte hrášek a kukuřici, osolte, podle chuti zakapejte citronovou šťávou a pod pokličkou duste ještě 2 minuty.
- Masové placičky podávejte s dušenou zeleninou, posypané nasekanou petrželkou.
Tip: Placičky vytvarujte na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě. Můžete použít i tvořítka, placičky pak budou pěkně kulaté. Zeleninu můžete dusit i servírovat samostatně.