Středomořský salát
Čerstvá zelenina, chutný tuňák, olivy a jemná chuť drcených pšeničných zrnek s vůní bazalky, to je zdravé letní souznění!
Doba přípravy: 25 minut
Suroviny na 4 porce: • 200 g bulguru • 150 g čerstvých fazolových lusků • 1/2 citronu • 4 lžíce olivového oleje • 1 stroužek česneku • 350 g středních rajčat • 1 menší okurka • 1 zelená paprika • 4 mladé cibulky • 1 konzerva tuňáka • 100 g tmavých oliv (např. řecké olivy Kalamata) • 10 bazalkových listů • sůl
- Bulgur připravte podle návodu na obalu. Fazolky vložte do rendlíku s vroucí vodou a pomalu je vařte 8 minut. Aby zůstaly pěkně zelené, ihned po uvaření je prolijte studenou vodou. V misce prošlehejte citronovou šťávu s olejem a solí.
- Mísu na salát vytřete rozpůleným stroužkem česneku – jen pro lehkou vůni. Do mísy nasypte nabobtnalý bulgur, rajčata nakrájená na čtvrtiny, oloupanou okurku nakrájenou na jemná kolečka, papriku a cibulky nakrájené na jemné nudličky, fazolové lusky nakrájené na kousky, rozdělené maso tuňáka a olivy.
- Osolte, promíchejte s citronovou zálivkou a ozdobte lístky bazalky.
Tip: Můžete přidat i vejce natvrdo nakrájené na kolečka. Místo tuňáka použijte pro změnu marinované filety ze sardinek nebo ančoviček.