Treska v papilotě s letním jablkem, koprem a mandlemi
Všechny vůně se vzájemně prolnou a zůstanou uzavřené v papírovém balíčku, a když ho na talíři otevřete...
Doba přípravy: 20 minut + 15 minut pečení
Suroviny na 4 porce: • 600 g brambor • 100 g másla + trocha na potření + 4 lžíce na filety • 1 svazek petrželky • 4 filety z tresky (asi 600 g celkem) • šťáva z 1/2 citronu • 2 letní nakyslá jablka • 100 ml smetany na vaření • 4 snítky kopru • 50 g oloupaných mandlí • sůl
- Troubu rozpalte na 180 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Vařte je v osolené vroucí vodě asi 10 minut.
- Na pánvi rozehřejte máslo, přisypte do něj nasekanou petrželku a nechte ji lehce zpěnit. Přimíchejte scezené a okapané brambory.
- Filety osolte a zakapejte citronovou šťávou. Jablka rozpulte, odstraňte z nich jádřince a všechny půlky nakrájejte na plátky. Čtyři archy pečicího papíru potřete máslem, doprostřed každého položte rybí filet, zakapejte ho smetanou a poklaďte kousky jablek, snítkami kopru a kousky másla. Uzavřete a pečte v balíčcích (papilotách) asi 10–15 minut. Otvírejte opatrně!
- Mezitím opražte nasucho mandle a rozdrťte je. Hotové balíčky otevřete a ryby posypte praženými mandlemi.
- Podávejte s máslovými bramborami obalenými v nasekané petrželce.
Tip: Rybí maso můžete potřít marinádou z olivového oleje, citronové šťávy, česneku, pepře a soli a nechat 2 hodiny odležet v chladu.