Naložená zelenina na indický, středomořský a český způsob

Vaření a recepty 28. 8. 2016

S recepty na ovocné marmelády a džemy se v srpnu pokaždé doslova roztrhne pytel. Pojďte si s námi pod víčka sklenic tentokrát schovat trochu něco jiného...

zeleninove catni
foto:

Pikantní cuketové čatní

Čatní – směs z několika různých druhů ovoce nebo zeleniny ochucená octem, cukrem a kořením – je typickým představitelem indické kuchyně. Dejte si ho k pečenému masu či sýrům. Dobrou službu vám udělá také jako náplň slaných koláčů.

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny na 2 menší sklenice: • 3 velké červené cibule • 1 kg cuket • 50 g čerstvého zázvoru • 2 stroužky česneku • 1 červená chilli paprička • 3 lžíce přírodního cukru • 200 ml červeného vinného octa • 1 lžička sušeného tymiánu • olivový olej • sůl • čerstvě mletý pepř

  1. Na středním plameni nechte v hlubším rendlíku rozehřát olej, přidejte cibuli nakrájenou na tenká kolečka a snižte teplotu na minimum. Cibuli pomalu duste asi 20 minut a občas ji promíchejte.

  2. Cuketu rozkrájejte na 3 mm plátky a vsypte je k podušené cibuli spolu s předem oloupaným a drobně nakrájeným zázvorem, plátky česneku a nasekanou chilli papričkou. Přidejte cukr a ocet, podle chuti osolte, dobře promíchejte a duste dalších 15 minut. Na závěr dochuťte tymiánem a pepřem a ještě krátce poduste.

  3. Podávejte k masu nebo ještě teplým čatní naplňte sklenice a uložte je do chladu. V lednici vám v uzavřených sklenicích uložené čatní vydrží asi tři měsíce.