Cuketa pětkrát jinak

Vaření a recepty 5. 8. 2016

Cukety mají dlouhou sezonu, a navíc je můžete připravit na tisíc způsobů. Obalované a smažené, plněné a zapečené, v salátech i koláčích... Inspirujte se našimi recepty!

cuketove placicky
foto:

Cuketové placičky se sýrovým dipem

Tyhle cuketové placičky jsou v létě skvělou alternativou klasických bramboráků. Oproti bramborákům mají ale jednu nespornou výhodu – jsou dobré nejen teplé, ale i studené. A nedostižné jsou v kombinaci s dipem z tvarohového sýra.

Doba přípravy: 50 minut

Suroviny na 4 porce: • 2 větší brambory • 1 cuketa • 2 vejce • hrst bazalky • olej na smažení • sůl • pepř • 1 balení tvarohového sýra, třeba žervé • 1 lžíce mléka

  1. Brambory a cuketu (v poměru 1:1) nastrouhejte a z nastrouhaných brambor slijte přebytečnou vodu. V míse pak brambory i cuketu smíchejte a přidejte vejce a nasekanou bazalku. (Aby směs lépe držela, můžete přidat i trochu mouky.) Osolte, opepřete a vše dobře promíchejte.
  2. Cuketovou směs vkládejte lžící na pánev do rozpáleného oleje, vytvarujte z ní placičky a smažte je po obou stranách dozlatova. Hotové placičky přeneste na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku. Podávejte je s tvarohovým sýrem rozmíchaným v troše mléka jako dipem.

Tip: Kulinářsky upravit lze také květy cuket. Italové květy plní mozzarellou s kouskem ančovičky v oleji, obalí je v těstíčku z hladké mouky a piva a osmaží na oleji. K této úpravě se hodí zejména velké samčí květy ze stonků.