Cuketa pětkrát jinak

Vaření a recepty 5. 8. 2016

Cukety mají dlouhou sezonu, a navíc je můžete připravit na tisíc způsobů. Obalované a smažené, plněné a zapečené, v salátech i koláčích... Inspirujte se našimi recepty!

slany kolac
foto:

Slaný drobenkový koláč s cuketou

Koláče z drobenkového těsta jsou šťavnaté a křupavé zároveň. A vůbec nemusí být sladké. Slaný drobenkový koláč milujeme, a vy ho budete milovat také.

Doba přípravy: 15 minut + 25 minut pečení

Suroviny na 4 porce (zapékací miska o rozměrech 30x20cm či kulatá o ø 28cm): • 60 g másla • 60 g polohrubé mouky • 60 g nastrouhaného sýra typu parmazán • 4 střední cukety • 300 g krémového sýra • 4 lžíce bílého smetanového jogurtu • 1–2 stroužky česneku • 1 svazek bazalky • 1 lžíce másla na vymazání formy • 50 g lískových oříšků • sůl • pepř

  1. Do misky dejte máslo nakrájené na kousky, prosetou mouku a nastrouhaný sýr. Špičkami prstů uhněťte drobenku a odložte ji (do doby, než ji budete potřebovat) do ledničky.
  2. Cukety nakrájejte na kolečka, Krémový sýr dejte do misky, osolte ho a promíchejte s jogurtem a prolisovaným česnekem. Nakonec opatrně vmíchejte nasekané lístky bazalky.
  3. Troubu rozpalte na 180°C. Zapékací misku vymažte máslem a na dno rozložte kolečka cukety tak, aby se částečně překrývala. Osolte je a opepřete. Cukety potřete vrstvou sýrové směsi, tak pokračujte až do spotřebování surovin. Poslední vrstvu by měl tvořit sýr.
  4. Povrch koláče posypte rovnoměrně drobenkou a drcenými lískovými oříšky a pečte v troubě asi 25 minut, až povrch krásně zezlátne.

Tip: Místo pepře můžete na okořenění použít čerstvou feferonku nakrájenou na jemné kostičky.