Cuketa pětkrát jinak

Vaření a recepty 5. 8. 2016

Cukety mají dlouhou sezonu, a navíc je můžete připravit na tisíc způsobů. Obalované a smažené, plněné a zapečené, v salátech i koláčích... Inspirujte se našimi recepty!

cuktetove spizy
foto:

Cuketové špízy s tofu

Marinované tofu můžete nahradit pikantním uzeným tofu. A pokud se nemůžete obejít bez masíčka, tak přidejte vepřovou kýtu nakrájenou na kostky nebo drůbeží játra.

Doba přípravy: 35 minut + 15 minut marinování

Suroviny na 4 porce: • 250 g sójového tvarohu tofu • 2 menší lilky • 2 žluté papriky • 2 menší cukety • 1 lžíce olivového oleje

Marináda: • 4 lžíce olivového oleje • 1 citron • 2 stroužky česneku • 1 lžíce čerstvého oregana • sůl

  1. Marináda: Ve větší misce prošlehejte olej s citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, drobnými lístečky oregana a solí.
  2. Tofu nakrájejte na kostky o straně 2cm, lilek na kousky, papriku na čtverce a cuketu na kolečka. Všechno lehce promíchejte s marinádou a nechte odležet alespoň 15 minut.
  3. Marinované tofu a zeleninu navlékněte střídavě na špejle, které rozložte na rozpálenou grilovací pánev (lehce potřenou olejem) a opečte je ze všech stran.

Tip: Zeleninu můžete navléknout i na větvičky rozmarýnu, oregana nebo šalvěje. Bylinky jídlo příjemně ochutí a takový špíz potěší i oči.