Cuketa pětkrát jinak

Vaření a recepty 5. 8. 2016

Cukety mají dlouhou sezonu, a navíc je můžete připravit na tisíc způsobů. Obalované a smažené, plněné a zapečené, v salátech i koláčích... Inspirujte se našimi recepty!

zeleninova zemlovka
foto:

Zeleninová žemlovka

Žemlovka nemusí být jen s jablky a skořicí. Zkuste slanou verzi s cuketou a pórkem, případně s jinou oblíbenou zeleninou (květákem, brokolicí nebo hráškem).

Doba přípravy: 50 minut

Suroviny na 4 porce: 1⁄2 bagety nebo 2–3 rohlíky • 1 pórek • 2 cukety • 2 stroužky česneku • 1 lžíce oleje • 3–4 vejce (1 na navlhčení pečiva, 2–3 na zalití) • 200 ml mléka • 100 ml smetany • 100 g nastrouhaného eidamu • sůl

  1. Z pórků odstraňte kořínky a zelené listy (listy nevyhazujte, můžete z nich připravit chutnou polévku). Bílé části podélně nařízněte, dobře propláchněte pod tekoucí vodou a pak je nakrájejte na kolečka. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Cuketu omyjte, osušte, podélně rozpulte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Na pánvi zahřejte olej, lehce v něm opečte pórek, česnek a cuketu a odstavte z ohně. Troubu rozehřejte na 180°C. Hlubší formu vyložte pečicím papírem. Osolené vajíčko s mlékem rozšlehejte vidličkou a namáčejte do něj plátky pečiva. Pracujte rychle, aby se plátky příliš nerozmočily. Vyložte jimi dno a boky zapékací misky a rozložte na ně vrstvu osmažené zeleniny.
  3. Smetanu nalijte do misky, rozklepněte do ní 2–3 vajíčka, přisypte nastrouhaný sýr a všechno dobře prošlehejte. Solte však opatrně, protože sýr už bývá dost slaný sám o sobě. Směs nalijte na zeleninu a dejte péct do trouby na 25–30 minut, dokud povrch nezíská pěkně zlatohnědou barvu. Hotovou žemlovku nakrájejte na porce a podávejte horkou nebo studenou s hlávkovým salátem.

Tip: K žemlovce můžete připravit jednoduchou studenou omáčku ze zakysané smetany, hrubozrnné hořčice a špetky soli.