Zelenina i v dezertu?

Vaření a recepty 31. ledna 2017

O co, že se dá sestavit menu, kde bude každý chod obsahovat zeleninu?

Šunkové kornoutky
zdroj: smagpix.com

Šunkové kornoutky

Potřebujete:

8 plátků šunky

2 jablka

2 řapíky celeru

50 g ředkvičkových klíčků

150 ml bílého jogurtu

sůl

špetku bílého pepře

1 lžíci citrónové šťávy

lžičku pokrájené pažitky

Postup:

  1. Jablka a řapíkatý celer opláchněte a nechte okapat. Jablka rozkrojte na čtvrtiny, odstraňte jádřinec a nakrájejte na nudličky. Celer zbavte dužnatých vláken a také nakrájejte na nudličky.

  2. Výhonky propláchněte, nechte je okapat a rozdělte do sklenek. Plátky šunky v třetině přehněte, naplňte nudličkami z jablek a celeru, stočte, spíchněte párátkem a posaďte do skleniček.

  3. Vše doplňte jogurtem smíchaným s citrónovou šťávou, solí a bílým pepřem a celé dílo na závěr přesypte pažitkou.



Zeleninová polévka s jogurtem
zdroj: smagpix.com

Zeleninová polévka s jogurtem

Potřebujete:

300 g hustého tučného bílého jogurtu

120 g čerstvé 30% smetany

1 menší cibuli

1 menší rajče

10 zelených fazolek

4 růžičky květáku

1/2 hrnku nakrájeného bílého zelí

1 malou karotku

3 lžíce oleje

1 lžíci hladké mouky

1 lžičku oloupaného, jemně nastrouhaného zázvoru

1 lžičku římského kmínu

1 lžičku drceného koriandru

1 lžičku najemno nakrájené chilli papričky

sůl

Postup:

  1. V kastrolu rozehřejte olej, přidejte oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, očištěnou karotku nakrájenou na plátky, zázvor a všechno koření a krátce za stálého míchání orestujte. Pak přidejte oloupané a na kostičky nakrájené rajče a míchejte, dokud se rajče nezačne rozvářet.

  2. Přilijte vodu tak, aby bylo vše potopené, osolte a přiveďte k varu. Přidejte nakrájené zelí a očištěné překrájené fazolky a dále vařte, dokud zelenina není téměř měkká. Pak přidejte květák a vše dovařte doměkka.

  3. Na závěr do polévky přimíchejte jogurt rozšlehaný se smetanou a lžící mouky, nechte ji krátce přejít varem a podle chuti přisolte.



Plněné kedlubny
zdroj: smagpix.com

Plněné kedlubny

Potřebujete:

4 kedlubny

250 g mletého vepřového masa

2 menší mrkve

1 rohlík zbavený kůrky

50 g nastrouhaného sýru

40 g másla

0,8 dl mléka

1 lžíci zakysané smetany

1 lžičku mleté sladké papriky

čerstvě mletý pepř

sůl

Postup:

  1. Rohlík nakrájejte na plátky, zalijte mlékem a nechte nasáknout.

  2. V míse smíchejte mleté maso se solí, pepřem a mletou paprikou. Vmíchejte namočený rohlík a směs nechte v chladu odpočinout.

  3. Kedlubny oloupejte, odkrojte z nich horní čtvrtinu a ostrým krátkým nožem vykrájejte vnitřky. Nakrájejte je společně s oloupanou mrkví na kostičky a krátce povařte v osolené vodě. Ihned je zprudka zchlaďte ve studené vodě, nechte odkapat a vmíchejte do masové směsi. Vydlabané kedlubny vytřete máslem, naplňte masovou směsí a rozložte do zapékací misky. Pokapejte je zbylým máslem a vložte na 10 minut do trouby vyhřáté na 190 °C. Pak kedlubny zakryjte pokličkou nebo alobalem a pečte dalších 15 minut.

  4. Mezitím smíchejte sýr se smetanou, rozdělte ho na kedlubny a odkryté je dopečte dozlatova.



Pusinky z červené řepy
zdroj: smagpix.com

Pusinky z červené řepy

Potřebujete:

150 g cukru

3 bílky

1 dl šťávy z červené řepy

špetku soli

Na náplň:

300 g nastrouhané červené řepy

100 g cukru

1 dl pomerančové šťávy

kousek celé skořice

2 hřebíčky

1 badyán

Postup:

  1. Polovinu cukru svařte se šťávou z červené řepy na „řetízek“ – z tenkého drátku si udělejte očko, namočte ho do cukrového rozvaru, foukněte do očka, a když z něj vyběhne řetízek bublinek, je rozvar hotový.

  2. Rozvar nechte stát na teplé plotýnce. Mezitím ušlehejte bílky se špetkou soli do husté pěny. Přidejte zbylý cukr a ušlehejte pevný sníh, do kterého všlehejte cukrový rozvar. Hmotu naplňte do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech s papírem na pečení nastříkejte malé pusinky. Vložte je do trouby vyhřáté na 100 °C a sušte s pootevřenými dvířky, dokud nejdou odloupnout z papíru.

  3. Mezitím v kastrůlku svařte nastrouhanou řepu s pomerančovou šťávou, cukrem a kořením a směs vařte zvolna do zhoustnutí. Pak z této marmelády odstraňte koření a po vychladnutí marmeládou slepte k sobě vždy dvě pusinky.