Ředkvičky a mrkev: co z toho můžete uvařit?

Vaření a recepty 22. dubna 2017

Nejlepší kuchaři vaří ze sezonních a lokálních surovin. Takže nejlepší bude vařit taky tak.

menu 27 duben polévka ředkvičky
zdroj: Kuchyne.cz

Studená ředkvičková polévka

Potřebujete:

1 svazek ředkviček

2 kelímky řidšího bílého jogurtu

1 kelímek zakysané smetany

2 lžičky vinného octa

2 lžičky rostlinného oleje

špetku cukru

sůl

výhonky řeřichy nebo jiné čerstvé bylinky na dochucení

Postup:

  1. Ředkvičky očistěte, omyjte a nastrouhejte najemno.

  2. Jogurt a smetanu utřete dohladka s octem, olejem, solí a cukrem a tuto směs nalijte na nastrouhané ředkvičky.

  3. Promíchejte, polévku ještě dochuťte bylinkami, případně osolte, okyselte nebo oslaďte a nechte asi 30 minut chladit. Podávejte nejlépe s čerstvou bagetou.

menu 27 duben tacos
zdroj: Kuchyne.cz

Tacos se zeleninou

Potřebujete:

150 g hladké mouky

90 g kukuřičné mouky

1,2 dl vařící vody

1 lžičku ztuženého tuku

1/2 lžičky soli

olej na smažení

Náplň:

4 rajčata

1 cuketu

1 hlávkový salát

1 svazek ředkviček

sůl

hladkou mouku, vejce a strouhanku na obalení

olej na smažení

Postup:

  1. V míse smíchejte hladkou a kukuřičnou mouku, přidejte sůl a tuk a zalijte vařící vodou. Směs důkladně promíchejte a vypracujte pevné těsto. Rozdělte ho na 10 bochánků, každý vložte mezi dva papíry na pečení a nejprve rozmáčkněte dlaní a pak rozválejte válečkem na tenkou placku. Každou placku opečte nejdříve z obou stran nasucho na teflonové pánvi a pak ji usmažte v rozehřátém oleji dozlatova.

  2. Cuketu omyjte a nakrájejte na plátky. Osolte je, obalte v mouce, vejcích a strouhance a usmažte v oleji z obou stran dozlatova. Ostatní zeleninu omyjte, rajčata a ředkvičky nakrájejte na kolečka, listy salátu natrhejte.

  3. Hotové tacos naplňte připravenou zeleninou (kdo chce, může přidat i sýr nebo pečené či smažené kousky masa) a podávejte je doplněné omáčkou z ochuceného jogurtu nebo s majonézou.

TIP: Kleště na smažení placek si vyrobíte ze dvou obdélníků pevného pletiva, které položíte na sebe a ohnete do tvaru V. Vložte mezi ně placku těsta, okraje plátů sepněte kovovými sponkami a kleště s plackou ponořte do rozpáleného oleje.

menu 27 duben salát s kefírem
zdroj: Kuchyne.cz

Salát s kefírovou zálivkou

Potřebujete:

1 hlávkový salát

1 kedlubnu

1 žlutou papriku

2 dl kefíru

0,4 dl olivového oleje

2 lžíce nakrájené zelené petrželky

1 lžíci nakrájeného kopru

1 lžíci nakrájené pažitky

1 jarní cibulku

1 stroužek česneku

čerstvě drcený pepř

sůl

Postup:

  1. Kedlubnu oloupejte, překrojte na půlky a ty ještě nakrájejte na plátky. Papriku omyjte, zbavte semínek a nakrájejte na dlouhé nudličky. Listy salátu omyjte, nechte odkapat a velké listy podle potřeby překrájejte.

  2. V misce smíchejte kefír s očištěnou a nadrobno nakrájenou cibulkou, nakrájenou petrželkou, koprem a pažitkou, česnekem utřeným se solí a drceným pepřem.

  3. Kedlubny, papriku a listy salátu opatrně promíchejte v míse s olivovým olejem. Salát rozdělte na talíře a každou porci přelijte kefírovou zálivkou.

menu 27 duben závin
zdroj: Kuchyne.cz

Bramborový závin

Potřebujete:

180 g hladké mouky

120 g vařených oloupaných brambor

50 g cukru

30 g tuku

1/2 vejce

1 lžičku perníkového koření

špetku soli

mouku na vál

vejce na potření

Náplň:

180 g oloupané mrkve

100 g vařených prolisovaných brambor

70 g cukru

60 g termizovaného smetanového sýru (např. lučiny bez příchuti)

hrst rozinek

1/2 vejce

1 lžíci čerstvého nastrouhaného zázvoru

1 lžičku strouhané citrónové kůry

Postup:

  1. Uvařené vychladlé brambory nastrouhejte na vál, přidejte mouku, rozšlehanou půlku vejce, cukr, změklý tuk, sůl a koření. Všechny suroviny na válu zpracujte nejprve nožem. Pak těsto propracujte rukama, zabalte do fólie a nechte v chladu odpočinout.

  2. Mrkev nastrouhejte, přidejte brambory, sýr, rozinky, půlku vejce, cukr, citrónovou kůru a šťávu vymačkanou z nastrouhaného zázvoru a pečlivě promíchejte.

  3. Odleželé těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát, rozetřete na něj náplň a těsto stočte do závinu. Okraje těsta k sobě pevně přitiskněte. Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení, potřete ho rozšlehaným vejcem, propíchejte na několika místech vidličkou a pečte asi 40 minut při 170 °C.