Sváteční krůta s ananasem

Vaření a recepty 13. ledna 2019

Chutná vám pizza Hawai? Pak si určitě zamilujete i tenhle způsob úpravy krůty. Ananas a brusinky jí dodají lehce sladkou, tropickou příchuť.

Ingredience:

1 krůta (asi 3 kg)

1 ananas

3 cibule

2 lžíce medu

1 malá sklenička brusinkového kompotu

5 lžic másla

špetka sušené šalvěje

sůl

pepř

pažitka

petrželka

1 l drůbežího vývaru z bujonové kostky

200 ml zakysané smetany

4–5 lžic tmavé instantní jíšky

Postup:

  1. Krůtu omyjte, osušte, osolte a opepřete. Oloupaný ananas rozkrojte na čtvrtky (tuhý střed odstraňte) a nakrájejte na kostky. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka.

  2. Cibuli s ananasem lehce osmahněte na 2 lžících rozehřátého másla, přidejte brusinkový kompot i se šťávou, med, šalvěj, promíchejte a krůtu směsí naplňte. Otvor zajistěte jehlou a nohy svažte provázkem.

  3. Krůtu posaďte na pekáč, podlijte, poklaďte zbylým máslem, vložte do vyhřáté trouby a zvolna pečte při cca 180 °C asi 2–3 hodiny. Pečeni průběžně obracejte, přelévejte šťávou a podlévejte vývarem. Ke konci pečení vmíchejte do šťávy zbylý kompot, zakysanou smetanu a instantní jíšku. Dobře rozmíchejte a krátce povařte. Podávejte s rýží, bramborami nebo bramborovými noky a posypané pažitkou.