Petrželová polévka s knedlíčky z čerstvého sýra

Vaření a recepty 10. února 2019

Polévka je grunt, to věděly už naše babičky. Tahle je ještě k tomu lehoučká. A co pro tentokrát nahradit játrové knedlíčky sýrovými?

Potřebujete:

lžíci řepkového oleje

40 g másla

100 g mrkve

50 g celeru

50 g hladké mouky

1 l vody

1,5 kostky zeleninového bujonu

sůl

120 g čerstvého sýra

vejce

pepř

nasekanou petrželku

strouhanku

Postup:

  1. V hrnci zpěňte na oleji a na másle malou, drobně nakrájenou cibuli a na nudličky nakrájenou mrkev a celer. Zeleninu zasypejte hladkou moukou, lehce osmahněte a zalijte 1 litrem studené vody. Směs rozmíchejte, přidejte zeleninový bujon, osolte a zvolna povařte asi 15 minut.

  2. Mezitím jemně nastrouhejte nebo vidličkou rozmačkejte čerstvý sýr, přidejte k němu vejce, sůl, pepř, lžíci nasekané petrželky, rozmíchejte a zahustěte podle potřeby jemnou strouhankou. Z hmoty udělejte knedlíčky velikosti vlašského ořechu. Do polévky dejte svazek jemně nasekané zelené petrželky, knedlíčky a společně povařte ještě 3 až 4 minuty.