Listové řezy s třešněmi, které zvládnou i začátečníci

Vaření a recepty 10. července 2018

Kdy jindy začít vyvářet a péct s ovocem než v rozjetém létě? Na začátek si zkuste jednodušší recept na třešňové řezy.

Potřebujete:

1 balení listového těsta

600 g čerstvých nebo kompotovaných třešní

2 lžíce moučkového cukru

2 lžíce škrobové moučky

500 ml smetany ke šlehání

2 ztužovače šlehačky

2 vanilkové cukry

mouku na vál

Postup:

  1. Na pomoučeném vále rozválejte listové těsto na plát velikosti plechu. Pomocí válečku ho opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Propíchejte těsto vidličkou, vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, teplotu snižte na 180 °C a pečte 20–25 minut. Upečený plát nechte vychladnout.

  2. Třešně přeceďte, šťávu zachyťte do misky a odměřte z ní 300 ml (nebo dolijte vodou). Asi 250 ml šťávy nalijte do kastrolu a přiveďte k varu. Ve zbytku rozmíchejte škrobovou moučku a cukr a vmíchejte do horké šťávy. Za stálého míchání povařte 2 minuty, odstavte a vmíchejte třešně.

  3. Vychladlý korpus rozkrojte na půlky, jednu potřete třešňovou náplní a vložte do chladu ztuhnout. Ze smetany, ztužovače a vanilkového cukru ušlehejte pevnou šlehačku a rozetřete ji na ztuhlou hmotu. Navrch položte druhou část těsta. Moučník rozkrájejte na řezy a podávejte čerstvé.