Rybí a mořský týden: Nadívané lososové filé

Vaření a recepty 22. července 2017

Losos se už nadobro vrátil do českých kuchyní. Zkuste ho tentokrát nadívaného, uvidíte, že to vaši strávníci ocení.

Potřebujete:

600 g filé z lososa (bez kůže)

200 g lučiny

1 dl bílého vína

1 dl drůbežího vývaru

40 g másla

2 lžíce zakysané smetany

1 lahůdkovou cibulku

svazek bylinek – petrželka, estragon a bazalka

sůl

pepř

citronovou šťávu

plátky citronu

snítku hladké naťové petrželky

Postup:

  1. Maso omyjte a osušte. Lučinu promíchejte se zakysanou smetanou, špetkou soli a pepře. Cibulku i bylinky omyjte, osušte a najemno nakrájejte do smetanové směsi. Rybu osolte a opepřete. Polovinu potřete smetanovou směsí a přehněte přes ni zbylou část filetu.

  2. Naplněný filet přendejte opatrně do zapékací misky nebo pekáčku a poklaďte vločkami másla. Vložte do trouby a při 190 °C zapékejte, až se máslo roztaví. Potom lososa podlijte horkým vývarem smíchaným s vínem a dopečte.

  3. Filet rozkrájejte na porce a podávejte na nahřátých talířích ozdobený plátky citronu a petrželkou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.