Bábovka v rumovém nálevu pro sladké chvilky

Vaření a recepty 4. března 2018

Starou dobrou bábovkou zabodujete u všech. Zvláště, když ji netradičně nevložíte do jedné velké formy, ale několika menších formiček.

Potřebujete:

14 g droždí (1/3 kostičky)

100 ml vlažného mléka

350 g hladké mouky

150 g rozpuštěného másla

40 g cukru

4 vejce

sůl

citronovou kůru

máslo

polohrubou mouku na vymazání formiček

1 hrnek cukru

1 hrnek vody

1/4 hrnku rumu

1 vanilkový lusk

Postup:

  1. Droždí rozdrobte do vlažného mléka, až se rozpustí. V míse mléko s droždím smíchejte s ostatními surovinami a vypracujte hladké těsto. Nechte ho nakynout v teple 30 minut nebo v ledničce klidně přes noc. Potom ho znovu propracujte a nechte dalších 4–5 hodin kynout, až bude těsto plné krásně malých bublinek.

  2. Bábovkové formičky vymažte máslem a vysypejte moukou. Vlijte do nich těsto a nechte ještě jednou krátce vykynout, asi 15–20 minut. Potom pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů podle potřeby a velikosti formiček asi 15–20 minut.

  3. Z cukru, rumu a vody připravte nálev, vanilkový lusk nožem rozpulte, do nálevu vyškrábněte semínka a přihoďte lusk. Přiveďte ho k varu a krátce provařte. Nechte vychladnout. Do vychladlého nálevu vložte upečené bábovky a nechte řádně nasáknout.