Cherry rajčata v šunce

Vaření a recepty 14. září 2018

Rajská jablíčka do tradiční české kuchyně prostě patří. Nejlépe chutnají ta čerstvě utržená ze zahrádky, ale ne každý má k dispozici pozemek. Keříčkovým rajčatům se ovšem daří i na balkoně v paneláku. A fajnšmekři bez balkonu mohou nakupovat na farmářských trzích.

Potřebujete:

16 cherry rajčat

8 plátků sušené šunky nebo uzené slaniny

1 dl mléka

1 dl smetany

40 g nastrouhaného sýra

40 g hermelínu

1 lžičku solamylu

špetku šafránu

mletý bílý pepř

sůl

Postup:

  1. Mléko promíchejte se smetanou a roztavte v něm nastrouhaný sýr a hermelín. Hmotu ochuťte solí, pepřem a přidejte šafrán. V troše studené vody rozmíchejte solamyl, přilijte do sýrové omáčky a nechte za stálého míchání projít varem. Omáčku udržujte v teple.

  2. Každé rajče obalte v podélně rozkrojeném plátku šunky nebo slaniny. Napíchněte po dvou na krátkou špejli nebo špízovou jehlu a grilujte v troubě, až rajčata popraskají.