Rýžový salát se šitake

Vaření a recepty 21. března 2020

Exoticky znějící shiitake jsou asijské houby. U nás je možná znáte pod názvem houževnatec jedlý. Bývají považovány za jednu z příčin pověstné japonské dlouhověkosti.

Potřebujete:

150 g fialové rýže

60 g čerstvých hub šitake

1 malou cuketu

1 stroužek česneku

1/4 ledového biosalátu

1 cibulku s natí

100 g sýru feta

12 třešňových rajčat

4 lžíce olivového oleje

šťávu z 1/2 citronu

sůl

pepř

Postup:

  1. Rýži propláchněte, zalijte vodou (asi dvojnásobným množstvím), osolte a poduste doměkka. Uvařenou rýži nasypejte do mísy, zalijte citronovou šťávou a promíchejte.

  2. Na 2 lžících oleje orestujte na plátky nakrájený česnek a cuketu a přidejte k rýži. Pak na zbylém oleji orestujte nakrájené houby a rovněž dejte do rýže. Osolte, opepřete, přidejte jemně nakrájenou cibulku, nakrájený salát, promíchejte, posypejte sýrem a ozdobte rajčátky.