Týden se sladkovodními rybami: Úhoř ve vinné marinádě

Vaření a recepty 11. října 2013

Touto delikatesou uctíte nejen zmlsaný jazýček. Jde jen o to překonat z úhoře prvotní odpor, pak už vám jeho úprava půjde rychle od ruky.

Potřebujete:

400 g úhoře

100 g oleje

150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

50 g cibule

100 g žampionů

100 ml bílého přírodního vína

celý pepř

nové koření

bobkový list

sůl

citron

Postup:

  1. Staženého a vykuchaného úhoře nakrájejte na porce a lehce je nařízněte, aby se dobře propékaly. Osolte je, opečte z obou stran na oleji a vyjměte.

  2. Do zbylého oleje vložte na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a krátce osmažte. Přidejte na plátky nakrájené žampiony, znovu krátce osmahněte, přidejte koření, zalijte vínem a podle potřeby osolte.

  3. Do vařící směsi vložte opečené maso, krátce povařte a poduste. Po vychladnutí naskládejte úhoře do užší porcelánové nádoby, proložte zeleninou a zalijte zbylou marinádou. Nechte odležet a dobře vychladit.