Týden se sushi: New style California

Vaření a recepty 18. října 2013

California neboli obrácené sushi patří již dnes ke klasikám. Už podle názvu lze tušit, že tento styl přípravy má původ ve slunné Kalifornii, a nikoliv Japonsku, domovu tohoto pokrmu. Zkuste si obrácenou "Kalifornii" připravit v nové podobě.

Potřebujete:

nori řasu

120 g sushi rýže

rýžový ocet

cukr

sůl dle chuti

zralé avokádo

okurku

japonské krabí tyčinky

křepelčí majonézu

wasabi

zázvor

sójovou omáčku kikkoman

tempura mouku

hladkou mouku

slunečnicový olej

Postup:

  1. Rýži vložte do hrnce a zalijte odměřeným množstvím vody, poměr 1:1. Nechte prudce zavařit, poté přiklopte a na nízký stupeň teploty nechte dojít 12–15 minut, až v hrnci nebude žádná voda. Potom nechte cca 10 minut odstát bez odklopení pokličky.

  2. Uvařenou rýži vyjměte z hrnce do velké mísy a ještě teplou ochuťte nálevem „sushi su“ z octa, cukru a soli, poté rýži dobře promíchejte. Nehněťte, dělejte pouze krouživé pohyby. Rýži chlaďte vějířem. Rýže nesmí být rozvařená ani tvrdá, musí mít lepivou konzistenci.

  3. Připravte si rolku. Vezměte si sushi rohož, tu zabalte do fólie, poté ji potřete křepelčí majonézou. Na řasu nori rozprostřete rýži, vrstva má být tak 3–4 mm silná a s třícentimetrovým přesahem nad řasu. Řasu obraťte rýží dolů a do středu sushi vkládejte jako náplň nakrájené avokádo, okurku, krabí tyčinku a lehce potřete křepelčí majonézou. Vše zabalte do úhledné rolky, kterou dobře utáhněte.

  4. Poté si rozehřejte olej, ve kterém budete rolku smažit. Zároveň si připravte hustou směs vody a tempura mouky, kterou můžete lehce osolit nebo okořenit. Rolku obalte v hladké mouce, pak v tempura mouce a opatrně vkládejte do vroucího oleje. Smažte po dobu 3–4 minut. Rolka musí mít křupavou krustu. Rolku nakrojte na 8 ks a servírujte s wasabi a zázvorem.