Naučte se připravovat sushi

Vaření a recepty 5. dubna 2020

Maki, to je základ sushi ve své nejryzejší podobě. A je to právě tento typ sushi, na němž si nejlépe natrénujete přípravu rolek. Takže s chutí do toho, půl je hotovo!

Potřebujete:

1 ks řasy nori

100 g japonské rýže nishiki

5 g wasabi

100 g lososa

1 lžíci japonského octa

5 g zázvoru

Postup:

  1. Nejdříve si uvařte rýži (nejvhodnější je koupit si hrnec na přípravu sushi rýže), až bude hotová, vložte ji do plastové či nerezové misky a přilijte ocet. Rýži důkladně zamíchejte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

  2. Poté si na jeden konec bambusové rohožky položte řasu nori a na ni rovnoměrně rozprostřete rýži tak, aby okraj řasy vzdálenější od vás zůstal volný cca 1 cm. Pak na špičku prstu naberte wasabi a rozetřete jej doprostřed po rýži, na něj položte nakrájeného lososa a začněte rolovat. Protější okraj řasy navlhčete vodou a rolku dokončete.

  3. Špičku nože ponořte do vody, tu nechte stéci po ostří dolů a rolku nakrájejte na 6 stejných válečků. Podávejte s nakládaným zázvorem, wasabi a sójovou omáčkou.