Týden se sushi: Temaki sushi s lososem

Vaření a recepty 20. října 2013

Na temaki sushi nebudete potřebovat nic než šikovné ruce, řasu a rýži, dokonce se obejdete i bez speciální bambusové podložky. Vždyť také temaki znamená v doslovném překladu vlastnoručně připravené.

Potřebujete:

100 g rýže na sushi

2 lžičky japonského rýžového octa (nebo 1 lžičku jemného vinného octa)

1/4 lžíce soli

1/4 lžíce cukru

1 ředkev (cca 100 g)

1 cuketu (10 cm dlouhou)

8 listů salátu

400 g uzeného lososa

4 pražené plátky nori (sušený seetang)

2 lžičky wasabi (zelený japonský křen)

sójovou omáčku

nakládaný zázvor

Postup:

  1. Rýži omyjte a povařte 2 minuty ve 120 ml vody. Pak ji nechte dle údajů na obalu dusit 10 až 20 minut. Rýže by měla být správně dovařená. Rýži zakryjte utěrkou a nechte 10 minut dojít. Rýžový ocet důkladně promíchejte s cukrem a solí, pokapejte rýži a promíchejte ji dřevěnou lopatkou, aby zchladla.

  2. Ředkev nakrájejte nejprve na tenké plátky a pak na co nejjemnější proužky. Cuketu omyjte, nakrájejte podélně na 1 cm silné plátky a pak na krátké silné proužky. Salát omyjte a lososa nakrájejte na prst silné proužky. Ředkev krátce opláchněte ve vodě a osušte.

  3. Plátky nori příčně rozpulte. Z rýže vytvarujte 8 válečků. Plátky nori naplňte rýžovými válečky, trochou wasabi a připravenými přísadami. Vnější konce listů nori slepte dvěma zrníčky rýže do tvaru taštiček.