Mexický týden: Salát z kukuřice, černých fazolí a rýže

Vaření a recepty 27. října 2013

Abyste neřekli, že vám tu nabízíme samé pokrmy, co postavě zrovna dvakrát nepolichotí, na neděli jsme pro vás vybrali salát. Nesmí v něm samozřejmě chybět chilli, fazole, kukuřice a maso.

Potřebujete:

2 kukuřičné klasy

250 g konzervovaných černých fazolí

1/2 šálku omáčky salsa

1/2 šálku pomerančového džusu

3 polévkové lžíce čerstvé limetkové šťávy

1/4 šálku nakrájené čerstvé papriky cilantro

2 polévkové lžíce oleje (například kanolového)

3/4 čajové lžičky mletého kmínu

500 g hovězího filé

1 svazek pórku

1 červenou cibuli

1 červenou papriku

dýňová semena

Postup:

  1. Kukuřičné klasy vložte na 30 minut do studené vody, mezitím uvařte rýži, propláchněte ji a nechte okapat. Pak ji spolu s černými fazolemi vložte do mísy.

  2. V malé misce smíchejte salsu, pomerančový džus a limetkovou šťávu, cilantro, 1,5 polévkové lžíce oleje a kmín. Dresink zamíchejte do rýže a fazolí. Steak, pórek a cibuli potřete zbylým olejem, osolte a opepřete.

  3. Na roštu ogrilujte cibuli, papriku a kukuřičné klasy, nakrájejte papriku a pórek a přidejte k rýži. Kukuřičná zrna okrájejte, steak nakrájejte na proužky, přidejte k rýži a dozdobte cilantro a dýňovými semeny.