Ugrilujte si steaky jednoduše na pánvi

Vaření a recepty 26. dubna 2019

Ogrilovat správně steak, to často vyžaduje nejen zručnost, ale i notnou dávku zkušeností. No, anebo to chce zkrátka vědět, jak na to, a mít k tomu to pravé vybavení. V takovém případě totiž není nutný ani ten gril!

Maso na přípravu steaku musí mít pokojovou teplotu, být omyté a dobře osušené. Asi hodinu před grilováním steak nasolte a dál okořeňte podle vlastní chuti např. pepřem, tymiánem apod. Aby se chutě spojily s masem, potřete ho malým množstvím kvalitního rostlinného oleje.

Grilovat můžete během celého roku, nejen v létě. Stačí mít vhodnou grilovací pánev. Díky jejímu vroubkování se maso dobře propeče a ozdobí ho typickým mřížkováním. Aby se maso nepřichytávalo, použijte výrobek s kvalitním povrchem, jaký mají např. keramické pánve.

Správný čas pečení se odvíjí od druhu masa, síly steaku i požadované míry jeho propečení. Teplotu v mase kontrolujte teploměrem, a jakmile dosáhnete kýžené hodnoty, vypněte sporák a steaky z pánve sejměte.

Šťávu v mase udržíte tak, že ho z grilu nebo grilovací pánve uložíte na několik minut do alobalu. Odpočaté maso pak naporcujte a podávejte. Maso není vysušené, šťáva nevytéká, ale zůstává hezky uvnitř.