Maso na přípravu steaku musí mít pokojovou teplotu, být omyté a dobře osušené. Asi hodinu před grilováním steak nasolte a dál okořeňte podle vlastní chuti např. pepřem, tymiánem apod. Aby se chutě spojily s masem, potřete ho malým množstvím kvalitního rostlinného oleje.
Grilovat můžete během celého roku, nejen v létě. Stačí mít vhodnou grilovací pánev. Díky jejímu vroubkování se maso dobře propeče a ozdobí ho typickým mřížkováním. Aby se maso nepřichytávalo, použijte výrobek s kvalitním povrchem, jaký mají např. keramické pánve.
Správný čas pečení se odvíjí od druhu masa, síly steaku i požadované míry jeho propečení. Teplotu v mase kontrolujte teploměrem, a jakmile dosáhnete kýžené hodnoty, vypněte sporák a steaky z pánve sejměte.
Šťávu v mase udržíte tak, že ho z grilu nebo grilovací pánve uložíte na několik minut do alobalu. Odpočaté maso pak naporcujte a podávejte. Maso není vysušené, šťáva nevytéká, ale zůstává hezky uvnitř.