Tip na lehkou večeři či přílohu: Ratatouille

Vaření a recepty 29. srpna 2020

Tato zdravá dobrota původem z Francie ozvláštní vaši tabuli. A vězte, že ač je to pokrm výhradně zeleninový, díky voňavým bylinkám zachutná i masožravcům.

Potřebujete:

  • cibuli 120 gramů (nakrájenou na poloviny)
  • cibuli šalotku 1 kus
  • česnek 2 stroužky
  • olej olivový 20 gramů
  • cuketu 200 gramů (nakrájenou na plátky silné 1 cm)
  • lilek 300 gramů (nakrájený na kousky velikosti sousta)
  • rajčata 300 gramů (zralá, nakrájená na kousky velikosti sousta)
  • papriku červenou 100 gramů (nakrájenou na kousky velikosti sousta)
  • bylinky 1 lžíci (sušené, směs - např. tymián, rozmarýn, majoránka, bazalka, petrželka)
  • sůl 1 lžičku
  • pepř černý 2 špetky (čerstvě mletý)

Postup:

Postup přípravy je popsán s použitím speciálního robotu Thermomix.

  1. Do mixovací nádoby vložte cibuli, šalotku a stroužky česneku, sekejte 7 vteřin / rychlostí 5 a stěrkou seškrábněte suroviny na dno.

  2. Přidejte olivový olej a restujte 5 minut / Varoma / "tlačítko se symbolem šipky" / rychlostí "tlačítko se symbolem metličky".

  3. Přidejte zeleninu, směs bylinek, sůl a pepř a vařte 30 minut / 100 °C / "tlačítko se symbolem šipky" / rychlostí "tlačítko se symbolem metličky". Servírujte v míse.