Svatomartinské menu: Králík na česneku a špekový knedlík

Vaření a recepty 8. listopadu 2013

"Ušák" na česneku, tím pohostíte i hodně kritického jedlíka. Ještě když mu k masíčku naložíte špekové knedlíky, můžete si být jisti, že se mu začnou za ušima dělat za chvíli boule.

Potřebujete:

1 paličku česneku

4 porce králíka (kýta, hřbet, předek)

3 lžíce oleje

sůl

mletý pepř

2 cibule

1 lžíci hladké mouky

300 ml drůbežího vývaru

50 g prorostlé anglické slaniny

Špekové knedlíky:

180 g anglické slaniny

6 rohlíků z předešlého dne

220 ml mléka

2 vejce

sůl

180 g hrubé mouky

1 lžíci jemně nasekané kadeřavé petrželky

špetku muškátového květu

strouhanku

Postup:

  1. Česnek rozdělte na stroužky, které oloupejte a podélně překrojte. Očištěné, omyté a osušené porce masa protkněte klínky z pěti stroužků česneku, osolte, opepřete a nechte v chladu 30 minut odležet. Zbylý česnek nakrájejte na plátky, cibuli na drobno.

  2. V hrnci rozehřejte olej a opečte nejprve cibuli, k ní pak přidejte česnek. Vše orestujte do sklovata, přidejte porce králíka a ze všech stran maso opečte. Přendejte ho do pekáčku, podlijte trochou vývaru, vložte do trouby a při 175 °C pečte doměkka. Během pečení maso obracejte, podlévejte vývarem a přelévejte výpekem.

  3. Slaninu a rohlíky nakrájejte na kostičky. Slaninu rozškvařte, přidejte rohlíky a společně opečte. Vše přendejte do misky a nechte vystydnout. Do mléka rozklepněte vejce, osolte a všechno rozšlehejte. Směsí zalijte suroviny v misce, přisypejte mouku, petrželku a ochuťte muškátovým květem. Vypracujte těsto a nechte je 10 minut odpočinout. Potom navlhčenýma rukama tvarujte kulaté knedlíky o průměru asi 4 cm. Dobře je zmáčkněte, aby se během vaření nerozpadly. Knedlíky vkládejte do vroucí osolené vody a vařte zhruba 12 minut.

  4. Měkké porce masa vyjměte, šťávu přelijte do kastrolu a na plotýnce ji vyduste do tuku. Poprašte moukou, osolte, opepřete, zalijte vývarem a prošlehejte. Na mírném ohni vařte 10 minut za častého míchání. V pánvi nasucho opečte drobně nakrájenou slaninu. Do povařené šťávy vložte porce masa. Prohřáté maso rozdělte na porce, posypejte rozškvařenou slaninou a přelévejte šťávou. Podávejte se špekovými knedlíky.