Medový týden: Koláč s višňovým džemem

Vaření a recepty 20. listopadu 2013

Med a višně, to je přímo dokonalá kombinace. Tahle dobrota vám bude chutnat!

Potřebujete:

200 g hladké mouky

50 g másla

150 g medu

80 g krupicového cukru

1 lžíci kakaa

1 lžičku skořice

2 lžičky jedlé sody

1/2 lžičky mletého zázvoru

100 g kandovaných třešní

100 g loupaných mandlí

1 vejce

3 lžíce griotky

višňový džem na potření

čokoládu na posypání

Postup:

  1. Med odvažte do rendlíku, přidejte máslo a cukr a při mírné teplotě míchejte, dokud se vše nespojí a cukr nerozpustí. Potom směs odstavte.

  2. Mouku prosejte a promíchejte s kakaem, kořením a sodou. Mandle a třešně pokrájejte na malé kousky a přimíchejte je do sypké směsi. Do vychladlé medové hmoty vmíchejte vejce, sypkou směs a griotku a vypracujte hladké těsto. Rozetřete ho do koláčové formy vyložené pečicím papírem (vrstva těsta by měla být vysoká asi 3 cm). Formu s těstem dejte do chladu odpočinout (nejlépe přes noc). Potom ji vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut.

  3. Čokoládu nahrubo nastrouhejte nebo z ní vytvořte hoblinky. Koláč nechte trochu vychladnout, vyjměte z formy, ještě teplý potřete rozmíchaným višňovým džemem a ozdobte čokoládou.