Německá vinná klobása se zelím

Vaření a recepty 23. prosince 2018

Německá záliba v zelí je pověstná. Není se proto čemu divit, že je nedílnou součástí štědrovečerního hodování! K vinné klobásce se totiž náramně hodí a ještě je zdravé.

Potřebujete:

750 g vinné klobásy

600 g červeného zelí

2 zelená jablka

50 g rozinek

150 g bílého hroznového vína

2 lžíce cukru

150 ml červeného vína

šťávu z 1 citronu

sůl

pepř

Postup:

  1. Zelí nakrájejte na kostičky, nasypejte do vroucí osolené a půlkou citronu okyselené vody, 4–5 minut ho povařte a sceďte. Na pánvi rozehřejte cukr s jednou lžící vody, nechte ho rozpustit a krátce bublat. Pak přidejte scezené zelí, na plátky nakrájená oloupaná jablka, propláchnuté rozinky, šťávu z druhé půlky citronu, podlijte vínem a zvolna vařte asi 4–5 minut. Vmíchejte přepůlené a vypeckované bobule hroznového vína a krátce prohřejte. Podle chuti osolte a opepřete.

  2. Klobásy mezitím rozdělte na 4 díly, stočte je do šneků a propíchněte křížem špejlemi, které podle potřeby zkraťte. Upečte je na olejem potřené pánvi z obou stran nebo je upečte potřené olejem na grilu. Podávejte s připraveným zelím.