Vánoční světové dobroty: polská mléčná houbovka s bramborami

Vaření a recepty 10. prosince 2013

Ač také Slované, naši severní sousedé si o Štědrém dnu kupodivu nepochutnávají tak jako my na rybí polévce a kapřích řízcích. Na jejich svátečně prostřeném stole se skví tato houbová polévka, pirohy s houbami a zelím, boršč či zelňačka a také kapřík, ten ale v úpravě s černou omáčkou.

Potřebujete:

1 l mléka

2–3 větší brambory

30 g sušených hub

30 g másla

30 g hladké mouky

1 lžíci nakrájené zelené petrželky

mletý kmín

mletý pepř

sůl

Postup:

  1. Sušené houby řádně properte, zalijte je 3 dl studené vody a nechte alespoň 30 minut stát. Brambory oloupejte, nakrájejte je na malé kostky a přidejte je k namočeným houbám. Vše osolte, okmínujte a vařte doměkka.

  2. Pak do polévky vlijte mléko, ve kterém jste rozkvedlali mouku, přidejte nasekanou petrželku a ještě 10 minut povařte.