Lehký týden: Zapékaná čekanka se šunkou

Vaření a recepty 3. ledna 2014

Po vánočním a novoročním hodování je nezbytně nutné nasadit lehčí, zdravější a vyváženější stravu, abychom se zase rychle dostali do kondice. V tomto úsilí vám může pomoci i tahle naše příloha.

Potřebujete:

4 puky čekanky

4 brambory uvařené ve slupce

8 plátků LE&CO Krůtí šunky pro děti

1 stroužek česneku

sůl

bílý pepř

citron

Na omáčku Mornay:

1 cibuli

1 mrkev

100 g másla

100 g hladké mouky

150 ml smetany

2 žloutky

100 g tvrdého sýra typu gruber

muškátový květ

citronovou šťávu

sůl

čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Na másle zpěňte pokrájenou mrkev a cibuli, přidejte mouku a připravte světlou jíšku. Do ní přidejte sůl, pepř a muškátový květ. Přilijte smetanu a za stálého míchání povařte asi 20 minut. Nechte částečně prochladnout, proceďte a vmíchejte žloutky, nadrobno pokrájenou šunku a strouhaný sýr.

  2. Zapékací misku vymažte máslem, na dno poklaďte plátky uvařených brambor a posypejte je drceným česnekem. Na brambory poskládejte půlky čekankových puků a plátky šunky. Zakapejte citronovou šťávou, zalijte připravenou omáčkou Mornay a vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C. Pečte 25 až 30 minut, aby byl povrch zlatohnědý.