Vepřová panenka s třešněmi

Vaření a recepty 30. června 2018

Pokud už nevíte, co s třešněmi, kterých je letos nadbytek, zkuste náš recept na vepřovou panenku s omáčkou z třešní.

Potřebujete:

2 menší vepřové panenky

300 g třešní (nebo višní)

2 lžíce oleje

25 g másla

1 citron

3 lžíce medu

2 šalotky

4 lžíce dezertního vína

1 lžičku škrobové moučky

1 lžičku drceného zeleného pepře

špetku chilli koření

sůl

Postup:

  1. Panenky osolte, opepřete, potřete olejem a nechte chvíli rozležet. Maso opečte ze všech stran na rozehřáté, olejem potřené pánvi. Přendejte maso do zapékací mísy.

  2. Na másle na pánvi velmi zlehka opečte nakrájenou cibulku a přidejte ji k masu společně s vypeckovanými třešněmi, medem, citronovou šťávou a vínem, podle chuti můžete přidat chilli nebo vločky pálivé papriky. Vložte do předehřáté trouby a při 200 °C pečte asi 30 minut (v polovině pečení snižte teplotu na 180 °C).

  3. Měkké maso vyndejte, šťávu dolijte podle potřeby trochou vody a zahustěte škrobovou moučkou rozmíchanou v trošce vody nebo vína. Maso naporcujte, přelijte omáčkou a podávejte s rýží nebo různě upravenými bramborami.