Týden jídel slavných: Stroganoff podle Josefa Vinkláře

Vaření a recepty 13. ledna 2014

Tento týden přinášíme nejoblíbenější recepty osobností české kultury minulého století, které ve své knize Kuchařka plná vzpomínek sesbírala spisovatelka Blanka Kovaříková.

obličeje

Potřebujete:

600 g hovězího masa

1 velkou cibuli

olej

2 lžíce hladké mouky

1/8 l hovězího vývaru

1/8 l bílého vína

2 lžíce rajského protlaku

1 šlehačku nebo zakysanou smetanu

200 g žampionů

lžíci citronové šťávy

Postup:

  1. Hovězí maso naklepeme a nakrájíme na proužky. V kastrolu osmahneme na oleji nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme proužky masa obalené v hladké mouce, osolíme a chvíli dusíme. Pak podlijeme vínem a vývarem a přimícháme dvě lžíce protlaku.

  2. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky a vše dusíme do změknutí. Přilijeme šlehačku nebo zakysanou smetanu a dochutíme citronovou šťávou.

  3. Necháme přejít varem a podáváme s rýží nebo knedlíkem.