Když se stravujete ve stylu raw food, sporák můžete vyhodit

Vaření a recepty 7. února 2014

Možná vás napadlo, že jídelníček ze syrových potravin neboli raw food vymyslely lenivé kuchařky. Jenže i příprava takového jídla chce svůj čas. Proč tedy lidé hromadně mění pečené kuře za strouhanou mrkev?

Syrové nebo také živé (neděste se, brouci tentokrát nebudou!) stravě dosud fandili především vegetariáni a vegani. Zcela zásadní je pro vitariány, kteří si dávají na talíř jen tepelně neupravené potraviny výhradně rostlinného původu.

Konzumují ovoce a zeleninu, ochucují si vše bylinkami. Zpestření přinášejí oříšky a semínka, která na rozdíl od veverek nechroupají jen tak. Dá se z nich vytvořit dokonce těsto na pizzu! Tedy na studenou pizzu, nebo na nějaké pečivo. Dělá se to tak, že se oříšky rozmixují, díky vysokému obsahu olejů vznikne hustší kaše nebo spíš pasta. Vytvaruje se třeba do placky a suší se, ovšem teplota při výrobě nesmí překročit čtyřicet stupňů Celsia.

JAK TO FUNGUJE

Moc lákavě to nezní, co? Jenže pořád jsme neodhalili, proč to vlastně dělat. Rodina vyznavačů raw foodu stále roste, našli byste tam sportovce, lékaře, celebrity.

rawfood
zdroj: Thinkstockphotos.com

Zásady živé stravy

  • Žádné maso. Ani kuře, ani ryba, ani rak. Bílkoviny nahradí oříšky a semínka. Nemračte se, třeba takové dýňové semínko chutná a také omlazuje!
  • Žádný cukr. Chuť na sladké zaženou třeba datle, které se přirozeně suší na slunci.
  • Žádné mléko. Taky na co, když kafe už si neuvaříte?!

K talíři syrové stravy je zavedly různé důvody. Tušíte, že takové jídlo má nálepku superzdravé (v případě, že se chlubí čerstvostí a vysokou kvalitou, nejlépe bio). Poskytne tělu přirozenou výživu, spoustu vitaminů a blahodárné enzymy. Organismus po čase zareaguje tím, že se zbaví toxinů a nastaví proces samoléčby. Strávník pocítí příliv energie a často se mu uleví od různých zdravotních problémů.

MLADŠÍ A ŠTÍHLEJŠÍ

Říká se, že žádný vitarián není tlustý. Tělo najednou necítí potřebu dělat si nějaké tukové zásoby a co víc, při ozdravném procesu rozpustí i stávající pneumatiky, na které dosud nezabrala ani nejtvrdší dieta. Syrové chroupání také omlazuje, platí na vrásky a vrací tváři zářivost. K tomu přispívá i další bonus. Když u nového stylu života vydržíte, přestane vám chutnat alkohol a cigarety.

Ovšem vydržet asi není snadné. Eva Kavková z pražské vitariánské restaurace Secret of Raw říká: „Na první pohled to vypadá jako něco, co člověka bude hodně omezovat. I já jsem si to ze začátku myslela. Pak jsem se začala o vitariánství více zajímat. Zkusila jsem, jak mi bude strava vyhovovat, a dnes to pro mne není jen jídlo, ale i životní filozofie.