Vyzkoušejte domácí plackové burgery

Vaření a recepty 19. října 2018

Ačkoliv tenhle burger vypadá podle fotografie spíš na něco podobného gyrosu, vězte, že si na něm pochutnáte mnohem víc než na jeho slavném bráchovi z fast foodu.

Potřebujete:

400 g polohrubé mouky

2,5 dl vlažné vody

2 lžíce sezamových semínek

25 g droždí

1 lžíci olivového oleje

1 lžičku mleté papriky

1/2 lžičky soli

špetku cukru

mouku na vál

1/2 vejce na potření

Masové placky:

600 g mletého masa

3 plátky toastového chleba

1 jarní cibulku

2 lžíce mléka

2 stroužky česneku

1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru

1 malou chilli papričku

2 lžičky mletého kari

sůl

olej na pečení

Náplň:

4 rajčata

1 žlutou papriku

1/2 salátové okurky

1 červenou cibuli

8 listů salátu

4 lžíce majonézy

4 lžíce zakysané smetany

šťávu z 1/2 citronu

sůl

Postup:

  1. Do mísy prosejte mouku, přidejte mletou papriku, sůl, cukr, rozdrobené droždí a vlažnou vodu a vypracujte hladké těsto. Vmíchejte do něj olej a nechte ho 40 minut kynout. V misce smíchejte mleté maso, sůl, po částech plátky chleba rozmočené v mléce, nakrájenou jarní cibulku a chilli papričku, kari, šťávu vymačkanou ze zázvoru a prolisovaný česnek. Směs nechte v chladničce 15 minut odstát.

  2. Vykynuté těsto rozdělte na čtvrtiny, každou rozválejte na pomoučeném válu na kulatou placku o průměru 20 cm, vždy po dvou je přeložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 15 minut kynout. Pak placky potřete vejcem rozšlehaným se dvěma lžícemi vody, posypte sezamem a pečte v troubě vyhřáté na 165 °C 15 minut dozlatova. Masovou hmotu rozdělte na 4 díly a rukama z nich utvořte placky. Vložte je do pánve vymazané olejem a pečte z každé strany asi 8 minut.

  3. Pečivové placky podélně rozřízněte a spodní díly potřete majonézou smíchanou se smetanou, citronovou šťávou a solí. Obložte je listy salátu, kolečky rajčat, okurek a cibule, na ně rozložte masové placky, ty zakryjte kousky papriky a vrchními díly pečiva.