Teplý vyzrálý sýr s brusinkami

Vaření a recepty 6. října 2018

Uznáváme, že tento recept není díky své silnější aromatice vhodný pro každého, nicméně kdo si na vyzrálých sýrech smlsne, ocení jej určitě!

Potřebujete:

1 vyzrálý sýr

brusinkovou zavařeninu

1 lžíci pomerančové šťávy

3 snítky zelené petrželky

1 malý svazek pažitky

1 snítku čerstvého tymiánu

1 stroužek česneku

2 lžíce olivového oleje

pepř

4 plátky toastového chleba nebo ciabatty

řeřichu

listy štěrbáku nebo rukoly

Postup:

  1. Brusinky vložte do kastrolku s pomerančovou šťávou a troškou vody. Zahřejte, rozmíchejte, odstavte a udržujte teplé. Bylinky opláchněte, osušte a nasekejte. Přidejte k nim prolisovaný česnek, pepř a olej a promíchejte. V této směsi obalte plátky chleba a položte je pod nebo na rozehřátý gril (220 °C).

  2. Sýr nakrájejte na 8 plátků. Když jsou plátky chleba mírně opečené, obraťte je a na každý položte dva plátky sýra. Vraťte na gril nebo pod něj a grilujte, dokud se neroztaví. Listy řeřichy, štěrbáku či rukoly opláchněte, osušte a rozložte na talíře. Na každý položte jeden sýrový toast, přelijte brusinkami a podávejte.