Opilé dámičky: Desert doslova k nakousnutí

Vaření a recepty 19. května 2019

Dámičky jsou k nakousnutí, jedná se zkrátka o desert ideální k odpolední kávičce.

Potřebujete:

100 g polohrubé mouky

100 g cukru

2 vejce

1 lžíci strouhané citronové kůry

špetku soli

Náplň:

100 g tmavé čokolády

100 g bílé čokolády

60 g měkkého másla

0,5 dl whisky

0,5 dl vaječného likéru

2 lžíce silné kávy

2 lžíce silného jasmínového čaje

Postup:

  1. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru a citronovou kůrou do pěny. Vmíchejte střídavě mouku a sníh ušlehaný z bílků, špetky soli a zbylého cukru. Těsto rozetřete na plech vyložený papírem na pečení ve vrstvě silné 2 cm a upečte dorůžova při 180 °C.

  2. Mezitím v jedné misce smíchejte whisky, rozpuštěnou polovinu tmavé čokolády a polovinu másla. Ve druhé misce smíchejte vaječný likér, rozpuštěnou polovinu bílé čokolády a zbylé máslo.

  3. Upečený plát nechte zchladnout a vykrojte z něj formičkou malá kolečka (celkem asi 40). Zbytek plátu rozsekejte v mixéru na moučku a do každého krému vmíchejte lžíci moučky. Čtvrtinu koleček potřete krémem s bílou, čtvrtinu krémem s tmavou čokoládou, přilepte na ně zbylá kolečka a nechte je ztuhnout v chladu.

  4. Kolečka pak potřete po obvodu zbylou čokoládou (polovinu bílou a polovinu tmavou) a nechte ztuhnout. Povrch bílých dámiček zakápněte studeným čajem a tmavých dámiček kávou, nechte tekutinu vsáknout a vršky na závěr potáhněte rozehřátou zbylou čokoládou.