Sýr v listovém těstě

Vaření a recepty 12. října 2019

Kapka medu a červený ocet dodají zapečenému camembertu ten správný švih. Pokud budete hostit přátele, je tento recept trefa do černého!

Potřebujete:

400 g listového těsta

4 sýry typu camembert

4 malé červené cibule

3 menší žampiony

4 lžíce bílého vína nebo vody

2 lžíce tekutého medu

nať z jedné lahůdkové cibulky

1 vejce

1 lžíci olivového oleje

2 lžíce červeného vinného octa

sůl

mletý pepř

snítku tymiánu

hladkou mouku na rozválení těsta

Postup:

  1. Cibule nakrájené na kroužky zvolna opékejte v oleji zhruba 10 minut. Potom přilijte ocet, víno nebo vodu, přidejte tymián a duste bez poklice ještě chvíli, dokud se téměř všechna tekutina neodpaří. Pak vyjměte tymián a do směsi vmíchejte med. Ochuťte vše pepřem a nechte chladnout.

  2. Sýry rozkrojte napolovic. Na spodní část rozdělte plátky žampionů a nakrájenou cibulovou nať. Sýry opět spojte. Pomocí hladké mouky rozválejte listové těsto na plát o síle 2 mm. Rozkrojte ho na čtyři čtverce. Do středu každého dejte nadívaný sýr. Pak spojte čtyři cípy těsta nad sýrem do tvaru měšce a dobře je k sobě přitlačte.

  3. Měšce přendejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Posypejte solí a pepřem. Vložte do trouby a zprvu pečte při 200 °C. Asi po 5 minutách příkon tepla zmírněte na 190 °C. Při této teplotě upečte měšce dozlatova. Podávejte horké nebo studené s pikantní cibulí.