Polenta s uzeným sýrem

Vaření a recepty 13. října 2018

Italská kukuřičná mouka polenta je dokonalá - je hotová rychle, krásně ladí s různými typy bylinek a zeleniny a ještě k tomu je vcelku dietní!

Potřebujete:

200 g instantní kukuřičné polenty

200 g uzeného eidamu (nebo čedaru)

malou misku vypeckovaných černých oliv

svazeček čerstvých bylinek (bazalka, petrželka, dobromysl apod.)

sůl

bílý pepř

Postup:

  1. Do většího hrnce nalijte 800 ml studené vody a nasypejte do ní polentu. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte 10 minut za častého míchání vařit.

  2. Bylinky omyjte, osušte a lístky otrhejte ze stonků. Podle potřeby je pokrájejte najemno. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadlu a olivy nakrájejte nadrobno. Jakmile začne polenta houstnout, vmíchejte do ní bylinky, sýr, lžičku pepře a sůl podle chuti. Důkladně míchejte, aby se polenta oddělila od stěn hrnce a sýr se rozpustil.

  3. Podávejte jako hustou kaši, případně nechte chvíli ztuhnout a tvarujte do knedlíčků. Podávejte samotné nebo se špenátem, zeleninovým salátem či grilovanou zeleninou.