Bylinkový týden: Lučinové knedlíčky s fenyklem

Vaření a recepty 19. března 2017

Krevetové ragú s bylinkovými knedlíčky, to je vysoká gastronomie, kterou ovšem klidně zvládnete ve vlastní kuchyni.

Potřebujete:

200 g hladké mouky

200 g Hery

125 g Lučiny

1 velký fenykl

2 lžíce olivového oleje

špetku strouhané citronové kůry

sůl

nasekaný kopr na posypání

200 g mražených krevet

1 menší cuketu (200 g)

1 menší cibuli

2 dl zakysané smetany

1 dl vývaru

2 lžíce rajského protlaku

2 lžíce oleje

1 lžíci hladké mouky na poprášení ragú

Postup:

  1. Fenykl očistěte, nať nakrájejte najemno a vložte do mísy. Bulvu očistěte, nakrájejte na drobné kostičky a v hlubší pánvi orestujte na oleji se solí a citronovou kůrou doměkka. Přidejte k nati do mísy a po prochladnutí vmíchejte hladkou mouku, Heru a Lučinu, vše promíchejte a nechte chvíli odpočinout.

  2. Připravte si krevetové ragú. Drobně nakrájenou cibuli zesklovaťte na oleji, poprašte ji moukou, orestujte a zalijte studeným vývarem. Směs rozšlehejte a za stálého míchání přiveďte k varu. Přidejte protlak a smetanu, osolte a vařte asi 10 minut do zhoustnutí. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu, šťávu z rozmrzlých krevet a dále vařte asi 5 minut. Na závěr přidejte krevety a vše nechte krátce přejít varem.

  3. Z odleželého těsta utvořte menší knedlíčky, vložte je do zprudka se vařící osolené vody, zmírněte teplotu a vařte zvolna asi 8 minut. Na talíře rozdělte teplé krevetové ragú, přidejte odkapané knedlíčky a doplňte je čerstvým koprem.