Palačinky se šodó a jahodami

Vaření a recepty 24. března 2018

Tentokrát jsme se přesunuli na jih Evropy k našim chorvatským přátelům, abychom si vychutnali jejich pestrou kuchyni, které vévodí ryby, plody moře a jehněčí a vepřové maso.

Potřebujete:

1 vaničku jahod

mátu na ozdobu

máslo

Na palačinky:

200 g mouky

25 ml mléka

10 ml piva

2 vejce

30 g rozpuštěného másla

Na šodó:

7 žloutků

4 lžíce citronové šťávy

4 lžíce limoncella (citronový likér)

150 g cukru

Postup:

  1. Všechny přísady na palačinky smíchejte na řídké hladké těsto a nechte asi hodinu odpočinout. Připravte si šodó. Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte citronovou šťávu a likér. Pomalu šlehejte ve vodní lázni asi 10 minut, až krém zhoustne.

  2. Do teflonové pánve se zahřátým máslem nalijte malou sběračku těsta a usmažte postupně všechny palačinky dozlatova. Na každou palačinku dejte lžíci krému, přidejte nakrájené jahody, zarolujte a ozdobte lístky máty.