Chorvatský týden: Zeleninová polévka

Vaření a recepty 29. března 2014

Až si dáte talíř této chorvatské polévky z hromady zeleniny, rovnou si dáte ještě jeden a už ani nebudete potřebovat hlavní chod!

Potřebujete:

250 g bílých fazolí

2 lžíce oleje

2 nakrájené cibule

2 prolisované stroužky česneku

2 plátky slaniny nakrájené na nudle

4 oloupaná rajčata

1/4 hrnku nakrájené petrželky

9 hrnků hovězího vývaru

1/4 hrnku červeného vína

1 nakrájenou mrkev

1 nakrájenou vodnici (bílá ředkev)

2 nakrájené brambory

kousek nakrájeného celeru

1/4 hrnku rajčatového protlaku

1 na plátky nakrájenou mladou cuketu

1/2 hrnku nakrájených fazolek

1/2 hrnku nalámaných špaget

1/4 hrnku nastrouhaného čedaru

sůl

pepř

hobliny parmazánu

Postup:

  1. Fazole nechte přes noc nabobtnat, pak je slijte a nechte okapat. Vložte je do vroucí vody a vařte asi 15 minut. Pak je opět slijte a nechte okapat. V hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli, česnek a slaninu. Za stálého míchání opékejte, až je cibule měkká a slanina křupavá. Přidejte rajčata, polovinu petrželky, fazole, vývar a víno. Zvolna vařte pod pokličkou asi 3/4 hodiny.

  2. Pak přidejte mrkev, vodnici, brambory, celer a rajčatový protlak a vařte přikryté dalších 15 minut. Polévku osolte, opepřete a nakonec přidejte cuketu, fazolky, těstoviny a sýr. Vařte přikryté asi 15 minut, nebo dokud zelenina a těstoviny nezměknou. Přidejte zbylou petrželku a podávejte ozdobené hoblinami parmazánu (případně zapečeném na kousku chleba ciabatta).